Taolise nelja erakonna koalitsiooni korral oleks üks erakond "üleliigne" ehk riigikogus oleks otsuste vastuvõtmiseks vajalik enamus ka ilma selle ühe erakonnata. Vaid Reformierakonna toetus on taolises olukorras tingimata vajalik.

Eestis ei ole kunagi taolist suurt koalitsiooni tehtud. 2007. aastal seda küll kaaluti, kui Reformierakonna, IRLi ja SDE koalitsiooniläbirääkimistele kutsuti ka rohelised, aga nemad visati läbirääkimiste käigus natuke hiljem ukse taha.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar ütles, et täna hommikul kinnitasid reformierakondlased kahepoolsel kohtumisel, et soov luua nelja erakonnaga valitsus on siiras. Ta lootis, et reformierakondlaste sõna saab uskuda.

SDE esimees Sven Mikser ütles eile, et nemad pigem ei läheks nelja erakonnaga läbirääkimistele, sest nemad eelistavad sellist valitsust, kus nende hääled on valitsuse püsimiseks hädavajalikud. Nelja osalisega valitsuses oleksid sotsid aga ebavajalikud.

"Me läheme konsultstsioonile ja püüame aru saada, kuidas konsultatsioonide käik olema hakkab," ütles täna õhtul juhatuse koosolekut pidanud Vabaerakonna juhatuse esimees Andres Herkel Delfile. "See on ettevalmistav kohtumine, kus iga osapool oma arusaamu väljendab. Koalitsiooniläbirääkimisteni on veel pikk tee."

Herkeli sõnul tuleb kõigepealt sirgeks rääkida, mis on läbirääkimiste formaat. "Oma programmilisi seisukohti oleme partneritele ka varem väljendanud," lausus Herkel.

Seda seisukohta, et valimised võitnud Reformierakonna kutsele mitte vastata ja mitte minna oma põhimõtteid kaistma, Herkeli sõnul Vabaerakannas ei olnud. Kuid ta möönis, et oli teatud ettevaatus, kuhu välja jõutakse.

Vabaerakonna poolt alustavad homme kõnelusi Andres Herkel, Andres Ammas, Jüri Adams, Margus Maidla ja Artur Talvik.

Konsultatsioonid algavad homme Stenbocki majas.