"Maa rendileandmiseks on korraldatud konkurss, kuid Kotkapoja 2b kinnistu (kinnistu, kuhu turgu planeeritakse - toim) on sotsiaalmaa, mitte ärimaa. Turul kauplemine on üks ettevõtluse vorme ja mitte sotsiaalteenus. Linna poolt oleks korrektne kõigepealt teha alale detailplaneering, seeläbi muuta maa sihtotstarvet ja alles seejärel see välja rentida," sõnas Holsmer Delfile.

Kui oleks nii toimitud, siis oleks Holsmeri sõnul linn saanud ka rohkem raha küsida. "Kotkapoja 2b kinnistu enampakkumise alghinnaks pandud 8000 krooni kuus on liiga väike summa. Enampakkumise võitja saab 2500-ruutmeetrise kinnistu endale rendile 10 000 krooni eest kuus, makstes neli krooni ruutmeetrist. Nagu teada, hakkab turul 9-ruutmeetrise põrandapinnaga majakese rendihind olema 4500 krooni kuus, 18-ruutmeetrisel 5500 krooni kuus ja 23-ruutmeetrisel 6500 krooni kuus. Ehk enampakkumise võitja rendib turu pindu edasi keskmiselt sajakordse vahega hinnavahemikus 300-500 krooni ruudust," rääkis ta.

"Sellisest asjaajamisest kaotavad kokkuvõttes tallinlased, sest linnaeelarvesse laekub vähem maksutulu," lisas Holsmer.

Mihhail Korb: sotsiaalmaale kavandatav turg on ajutine lahendus

Kristiina linnaosavanem Mihhail Korb tunnistas Delfile, et Kotkapoja 2b kinnistu praegune sihtotstarve on üldkasutatav maa ehk sotsiaalmaa. Tema sõnul on hetkel kavandatav turg ajutine lahendus ning ajutise ehitusloaga on kõik korrektne. "Hetkel on planeeritud nimetatud maa-alale ajutised (teisaldatavad) kuni 20 ruutmeetri suurused müügikioskid, mida on võimalik paigaldada ajutise ehitusloa alusel. Ajutine lahendus saab seal olema niikaua, kuni detailplaneering on kehtestatud ja valmib püsiv turg," selgitas Korb.

Korbi sõnul plaanib Kristiine linnaosa valitsus lähitulevikus Kotkapoja 2b kinnistule rajada statsionaarse turu koos vastavate hoonete, rajatiste ja turuväljakuga. "Meie nägemuse kohaselt oleks tegemist munitsipaalturuga, mis on 100 protsenti linna omandis. Selleks algatatakse detailplaneering ning koos sellega taotletakse ka maa sihtotstarbe muutmist. Planeerimismenetlus koos maa sihtotstarbe muutmisega võtab aega kuni kaks aastat."

Kristiine linnaossa turu loomiseks esitas ainsana nõuetekohase pakkumise keskerakondlasest Tallinna linnavolikogu liikme Andres Rozalka firma, kes ka sai Kotkapoja 2b asuval krundi 10 000 krooni eest kuus tähtajatule rendile.