Kultuuriministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et komisjon on otsustanud tegeleda iga paigaga eraldi. “Suure tõenäosusega saab iga mälestustahvel eraldi sõnastusega teksti ja hukkunute arv tuleb kivile vaid sel juhul, kui on teada täpne number,” ütles pressiesindaja.

Tema sõnul leppis ministeeriumi asekantsler Anton Pärna juhitav komisjon selles kokku oma viimasel kohtumisel. Komisjoni kuuluvad veel Ilme Mäesalu muinsuskaitseametist ning juudi kogukonna esindajad Cilja Laud ja Elhonen Saks.

Viis ühesugust, 1,2 meetri kõrgust holokausti mälestuskivi on juudikogukonnal kavas avada Kloogal, Metsakalmistul, Vaivaras, Eredal ja Kiviõlis. Algselt oli avamine kavas 1. oktoobril, kuid ehitusload jäid õigel ajal taotlemata ja asi lükkus kevadesse.

Vaidlus Eestis tapetud juutide arvu üle algas, kui Cilja Laud hakkas kaitsma seisukohta, et tapetuid oli 20 000. Ajaloolaste ja Max Jakobsoni juhitud inimsusevastaste kuritegude komisjoni andmeil jäi ohvrite arv väiksemaks kui 10 000.

“Mina isiklikult usun ja meie kogukond usub seda, mis ütles Jad Vashemi komisjon. Seal on: 20 000 juuti suri Eestis,” rääkis Laud. Ta väitis, et Jakobsoni ülevaates ei ole paljusid laagreid nimetatud.

Inimsusevastaste kuritegude uurimise sihtasutus saatis vaidluse ajal kultuuriministeeriumile kokkuvõtte raportist, kus esitatud andmete kohaselt pole 20 000 juudi Eestis hukkamine tõestatav. Samuti loetlesid nad üles kõik laagrid.