USA võimud sulgesid eelmisel nädalal ühe maailma populaarsemaist failijagamissaitidest Megaupload.com ning esitasid seitsmele inimesele süüdistused autoriõiguste rikkumises ja muudes kuritegudes, vahendab BNS.

Toohey kinnitas esmaspäeval, et sakslane Echternach saabus kodumaale Filipiinidelt. Prokurör märkis ühtlasi, et Saksamaa seadused ei luba oma kodanikke välja anda.

Kohtuasjaga seoses otsitakse endiselt taga veel Slovakkia päritolu Julius Benckot.

Neli ülejäänud kahtlusalust vahistati eelmisel nädalal Uus-Meremaal, nende seas ka ka lehekülje asutanud 37-aastane Hongkongi ja Uus-Meremaa elanik Kim Dotcom, keda tuntakse ka nime all Kim Schmitz ja Kim Tim Jim Vestor.

Süüdistuste kohaselt on Megaupload.com põhjustanud filmide, telesaadete ja muu materjali ebaseadusliku jagamisega autoriõiguste omanikele enam kui 500 miljoni dollari ulatuses kahju.

Häkkerid andsid kohe pärast saidi sulgemist võimudele tagasilöögi, sulgedes muu hulgas USA justiitsministeeriumi ja Universal Musici võrguküljed.

Teade Megaupload.comi sulgemisest tuli päev pärast seda, kui protestiks kongressis arutusel oleva piraatlusevastase seaduseelnõu vastu pimenesid päevaks internetientsüklopeedia Wikipedia ingliskeelsed leheküljed ja mitmed teised saidid.

Megaupload.com-i sulgemist tervitas ka Prantsuse president Nicolas Sarkozy, kes süüdistas saidi operaatoreid "kuritegeliku tulu teenimises autoriõigusega kaitstud tööde ebaseadusliku levitamisega".

Megaupload.com-i toetajate seas on mitmeid muusika- ja filmitähti, teiste seas Kanye West ja Alicia Keys. Saidil on 150 miljonit registreeritud kasutajat.