Seekordse teemaga tahetigi tõmmata tähelepanu narkootikumide tarvitamise levikule noorte seas. Kampaaniaga püütakse tõsta avalikkuse teadlikkust uimastite laastavast mõjust ning ühiskonna vastutust laste heaolu eest, seisab Eesti Tervise Arengu Instituudi Delfile saadetud pressiteates.

Paljud maailma lapsed on narkootikumide ja inimkaubanduse ohvrid. Eriti puudutab see tänavalapsi, samuti on väga haavatavad näiteks need noored, kelle vanemad tegelevad narkokaubandusega. Kampaania eesmärk on pöörata täiskasvanute tähelepanu vajadusele kaitsta lapsi, kes seda ise teha ei suuda.

Erinevad uuringud näitavad, et uimastite pruukimine Eesti noorte hulgas on viimaste aastate jooksul väga palju kasvanud. Kui 1995. aastal oli Eesti õpilastest uimasteid proovinuid seitse protsenti, siis 2003. aastal juba 24 protsenti. Viimaste uurimuste andmetel on vähemalt korra elus narkootikume proovinud koguni 34,8 protsenti ehk enam kui kolmandik 16-24-aastastest noortest. Tänase seisuga on Eestis hinnanguliselt 13 800 süstivat uimastisõltlast.

Ülemaailmset narkootikumide ja inimkaubanduse vastu võitlemise päeva tähistatakse alates 1987. aastast üle kogu maailma. ÜRO peaassamblee ellukutsutud üritusega väljendatakse tugevat tahet teha ühiselt ülemaailmset koostööd võitlemaks uimastitevaba ühiskonna eest.