„Ma arvan, et eksisteerib potentsiaalne risk, et Venemaa võib sekkuda Eesti poliitikasse ja sellele tuleks tähelepanu pöörata,“ ütles Amsterdam BNS-ile antud intervjuus. „Minu arvamus on, et Eesti ja teised Balti parlamendid peaksid välja andma resolutsiooni Hodorkovski (Venemaal vangistatud suurärimees Mihhail Hodorkovski, kelle endine kaitsja on Amsterdam – BNS) kaitseprotsessi kohta ning uuendama seda teatud aja järel, et huvi selle vastu ei kaoks siin ja mujal.“

Kommenteerides Keskerakonna juhi Edgar Savisaare ümber puhkenud rahastamisskandaali ütles Amsterdam, et advokaadina peab ta lähtuma süütuse presumptsioonist, kuid lisas, et võib Savisaart „süüdistada uskumatus poliitilises naiivsuses arvestades, et viimane on teinud kokkuleppeid Vladimir Putini lähima sõbraga“.

„See on kõik, mis ma saan öelda, kuna ma ei ole tutvunud kaasuse üksikasjadega,“ sõnas Amsterdam.

Amsterdam ütles BNS-ile, et on vaid üks viis suhelda Venemaaga ja see on läbi tegude, sest sõnad ei tähenda seal mitte midagi. Balti riigid peaksid võtma vastu oma variatsiooni Magnitski seadustest, pöörama suurt tähelepanu sisemise korruptsiooniga võitlemisele ja võtma kasutusele uut tüüpi välispoliitika, mis ei oleks ainult, kahepoolne vaid puudutaks ka Ladina-Ameerika, Aafrika ja Aasia riike, märkis Amsterdam.

Rääkides olukorrast Venemaal ütles Amsterdam, et Lääs magas üheksakümnendatel aastatel maha suure võimaluse lastes Venemaal vajuda nii sügavale. Ta lisas, et olukord Venemaal on kindlasti eesmärgipärase sisepoliitika tulemus.

„Ma olen alati vastandanud võimuvertikaali saamatuse horisontaaliga. Sest tegelikkuses tähendab võimuvertikaal seda, et mitte keegi peale presidendi administratsiooni ei suuda juhtida toimuvat ja tihtipeale ei õnnestu see viimaselgi,“ ütles Amsterdam BNS-ile. Ta lisas, et hiljutised sündmused Domodedovo lennujaamas on lisaks terroristide poolt korda saadetule traagilised ka Venemaa uskumatult küündimatu valitsuse tõttu.

„On traagiline, et FSB ja inimesed, kes turvalisuse eest vastutavad, teevad niivõrd halba tööd Venemaa elanike kaitsmisel ja niivõrd head tööd nende tagant varastamisel,“ sõnas rahvusvahelise mainega advokaat.

Robert Amsterdam on advokaadibüroo Amsterdam & Peroff partner ja üks asutajatest ning on keskendunud rahvusvahelisele äriõigusele ja poliitiliselt keerukatele juhtumitele. 1980. aastal loodud büroo kontorid on Torontos, Washingtonis ja Londonis ning büroo advokaadid on osalenud mitmetes tähelepanu äratanud kaitseprotsessides üle maailma, näiteks Venemaal, Venetsueelas, Taimaal, Nigeerias ja mujal.