“Väärtussüsteem, mida me koos teiste demokraatlike riikidega omaks tunnistame, ei luba haiget inimest isoleerida, kui ta ei kujuta kaasinimestele ohtu,” vastas haridusminister Tõnis Lukas 61 erikooli poisi pöördumisele.

Puiatusse õppima saadetud noormehed kirjutasid kaks nädalat tagasi ministeeriumile, et hepatiiti põdev Renee võib nende tervist ohustada ning nad põgenevad, kui nakkuste kandjat koolist ära ei viida, kirjutas Sakala.

Lukase sõnul pole B- ja C-hepatiit ning HI-viirus koolisuhtluses teistele ohtlikud. Ta pidas aga hädavajalikuks korraldada Reneele veel üks arstlik läbivaatus ning saata ta haiglasse veritsevaid sügelisehaavu ravima.

Minister kirjutas Puiatu kooli poistele, et nakatunud inimest ei tohiks hukka mõista ega eemale tõugata. “Ta vajab eelkõige mõistmist, toetust ja kaasinimeste sõbralikku suhtumist,” märkis Lukas.

Lukase sõnul peaksid ülejäänud õpilased endale selgelt aru andma, et Renee lahkumine oleks lahendus ainult teistele, mitte nakkusekandjale. “Miski ei välista samasuguse situatsiooni kordumist mis tahes paigas, kuhu ta satub,” selgitas ta.

Koolist põgenemist soovitas Lukas poistel mitte kaaluda. “Lahkumine on kuritegu, mitte lahendus,” kirjutas ta. “Puiatu Erikooli on teid suunatud kohtumääruse põhjal, et saaksite oma senise elu üle järele mõelda ja ületada ühiskonnaga suhtlemisel tekkinud probleeme.”

Minister lubas nii erikooli õpilastele kui õpetajatele seista hea selle eest, et neil oleks võimalik edaspidi kiiresti ja põhjalikult saada vastused küsimustele, kuidas õppida elama koos haigestunud kaaslastega.