Eestis on hinnanguliselt 13 800 süstivat uimastisõltlast, enam kui pooled neist on nakatunud HI-viirusega, teatas Tervise arengu instituut.

Nakkuse leviku ärahoidmiseks on üks olulisemaid teenuseid süstlavahetus, selle teenuse mahud Eestis on heal tasemel ning 2008. aastal jagati süstivatele uimastisõltlastele üle 2 miljoni (2 033 243) puhta süstla ja üle 700 000 kondoomi.

HIV-i edasine levik süstivate uimastisõltlaste seas on stabiliseerumas – nakatunute arvu kasv on aeglustunud - kuid nakkuse üldine levimus antud elanikkonna grupis on väga kõrge.

Saavutatud ennetustöö tulemuste säilitamiseks ning olukorra parandamiseks vajavad kahjude vähendamise teenused eelkõige piirkondlikku laiendamist.

Oluliseks väljakutseks on sõltuvusravi ebapiisav maht, mille pidevaks suurendamiseks ei piisa käesoleval hetkel Eestis ressursse. Mullu oli riikliku HIV ja AIDSi strateegia eelarve 46,5 miljonit krooni, tänavu ent ligi 38,14 miljonit krooni ehk 18% võrra väiksem. Samuti on vähenenud narkomaania ennetamise riikliku starteegia eelarve.

Eestis tegutseb 9 organisatsiooni, kes pakuvad süstivatele uimastisõltlastele süstalde vahetamise, nõustamise ja madala läve keskuse teenust. Kokku on süstlavahetuspunkte 36 ning need paiknevad kõigis Ida-Virumaa linnades, Tallinnas, Paides, Rakveres ja Tapal.

HIV-ennetuse ja sõltuvusravi raames pakutakse sõltlastele lisaks süstlavahetusele asendusravi Tallinnas ja Ida-Virumaal ning ravil on kokku umbes 700 inimest.

2007. aasta uurimuse andmetel on Tallinna süstivatest uimastisõltlastest 48% HIV-nakkuse kandjad ja Kohtla-Järvel 59%. Hepatiit C levimus on veelgi kõrgem – Tallinnas 90% ja Kohtla-Järvel 76%.