Mullu diagnoositi HIV-nakkus kolmeteistkümnel 50-69aastasel inimesel, kirjutab Põhjarannik.

Ida-Viru keskhaigla nakkusosakonna juhataja Jelena Schmidt tõdes, et HIV on kandunud nendesse elanikkonnakihtidesse, kes on selleks kõige vähem valmis, et see neil avastatakse: heal järjel üle 30- ja 40-aastased inimesed. Ka eakate seas on juba HIVi nakatunuid avastatud.

“Üks 69-aastane mees ei suutnud mõista, mil moel ta viiruse sai. Kuid enamik neist, kes pole veel 70-aastaseks saanud, on HIVi saanud sugulisel teel,” ütles Schmidt.

Arsti sõnul on just see kategooria inimesi selle ohu ees kõige kaitsetum, sest üle kolmekümneste põlvkond on HIVist väga halvasti informeeritud, samas on nad ülimalt kindlad, et neid see probleem ei puuduta.

Mullu oli neist, kel Ida-Virumaal HIV avastati, 97 inimest just vanuses 30-49 aastat. Peamiselt nakatutakse just sugulisel teel.

Virumaa tervisekaitsetalituse juhtivspetsialist epidemioloogia alal Svetlana Lissitsina lisas, et üha rohkem on HIV hakanud aidsiks üle minema. “Kui võtta seda suhtarvult 100 000 inimese kohta, siis Ida-Virumaa edestab selles osas suurelt nii Tallinna kui ka Eestit tervikuna, aga ka naaberriike Lätit ja Venemaad.”

2007. aastal registreeriti Eestis 633 uut HIV-positiivset, HIVi diagnoosimise algusest on Eestis viirus avastatud 6364-l, aids aga diagnoositud 187 korral.