Positiivsed muudatused HIV-i teemal on ühiskonnas juurdunud liiga loiult ning ligi 9500 nakatunust saab ravi 3800 inimest. Korra kahe aasta jooksul käib arsti juures 4200 inimest, tõi välja infektsionist ja Eesti Infektsioonhaiguste Seltsi esindaja doktor Kai Zilmer.

"On vaja teada, kes on need inimesed uute juhtude taga. Me ei räägi 2000ndate alguses nakatunud juhtude avastamisest täna. Me räägime hiljuti nakatunutest," märkis Zilmer, märkides, et tegelikult ei teata endiselt täpselt, kui palju elab Eestis HIV-positiivseid.

"Nakkusarstid loevad kokku neid, keda nad on reaalselt näinud. Nimekirjas on mai lõpu seisuga 5290 inimest, kus ei ole linkimist surmaregistriga – osa meie registris olevatest on surnud, kuid me ei tea, kui palju," märkis Zilmer.

Doktor tõi välja, et neid, kes käivad regulaarselt ehk korra kahe aasta jooksul arsti juures, on 4200. Mai lõpu seisuga on ravil täna 3800 HIV-positiivset. Ravile minejaid on õnneks üha rohkem.

Zilmeri sõnul on juba ammu müüt see, nagu HIV oleks narkomaanide haigus. "See on kahjuks tavaliste töötavate normaalsete inimeste haigus. Kuid on murelikuks tegevad nähtused ning olemas väikesed numbrid, mis tasapisi suurenevad – näiteks puudutab see riskirühma meestega seksivad mehed. Nende hulgas nakatunute arv vaikselt kasvab. Me peame meetmeid tõhustama, et puhangule piir panna."

Tänavu on 11. novembri seisuga Eestis diagnoositud 188 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9451 inimesel, sealhulgas aids 487 inimesel. Eesti on uute HIV juhtuda arvu poolest 100 000 elaniku kohta Euroopa Liidus esikohal ja epideemia lõpetamiseks Eestis on vajalik suurendada ning suunata kõik HIV diagnoosi saanud inimesed koheselt ravile.

Ravimitootjate Liit korraldab teistkordselt Eestis üle-euroopalist HIV testimisnädalat koostöös partneritega: Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, Eesti Perearstide Selts, Seksuaaltervise Liit, Eesti HIV-positiivsete Võrgustik, Pimedate Ööde Filmifestival ja Balti Filmi- ja Meediakool.

18.-25. novembrini toimub HIV testimisnädal, mille jooksul on lisaks tavapärastele testimisvõimalustele koostöös Tervise Arengu Instituudiga avatud kaubanduskeskustes üle Eesti kiirtestimise kabinetid, et inimesed saaksid end mugavalt töövälisel ajal ja igapäevaseid oste tehes testida. HIV testimisnädala korraldavad Ravimitootjate Liit, Eesti Perearstide Selts, Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, Seksuaaltervise Liit, Eesti HIV-positiivsete võrgustik, Pimedate Ööde Filmifestival ja Balti Filmi- ja Meediakool. HIV testimisnädal korraldatakse üle-euroopalise HIV testimisnädala raames Eestis teist korda. HIV testimisnädala kampaania on selleks, et tõsta inimeste HIV-alast teadlikkust ja kutsuda inimesi üles end regulaarselt testima. Tallinnas ja Tartus saavad esimesed 800 testi tegijat kaasa PÖFFi 50%-lise sooduspileti.

HIV kiirteste saab HIV testimisnädala raames teha: 18.–20.11 Tallinnas (Solaris), 18.–19.11 Tartus (Kvartali keskuses), 21.11 Narvas (Astri keskus), 22.11 Kohtla-Järvel (Vironia), 23.11 Sillamäel (SK-market), 24.11 Rakveres (Krooni keskus), 25.11 Pärnus (Port Artur 2).