Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ühenduse Rahvuslased korraldatud üritus toimub deviisi all “Hirvepargi vaim Kadriorgu! Kas Eesti demokraatia püsib?”, teatas Isamaa ja Res Publica Liit.

1987. aasta 23. augustil toimus Hirvepargis esimene suurem miiting Eestis, kus inimesed julgesid kanda sinimustvalgeid lippe ning nõuda Eestile vabadust ja 1940. aastal Balti riikides toimunu kohta tõe avalikustamist.

23. augustil 1939 sõlmitud salajase Molotovi-Ribbentropi paktiga jagasid Saksamaa ja Nõukogude Liit ära mõjusfäärid. Pakti kohaselt jäid Balti riigid Nõukogude Liidu mõjupiirkonda.

„Täna on hetk tõdeda koos Oskar Looritsaga, et mitte juhtide kultus, vaid rahva eetos ja südametunnistus saab kindlustama eestluse tuleviku. Eestil on valik: kas minevikuga seotud poliitiliste ja majanduslike huvigruppide kasvav mõju ühiskonnas koos kodaniku valikuvõimaluste ahistamisega või Hirvepargi vaimu taaselustamine. Viimane tähendab uut rahvuslikku kodanikualgatust, mis võimaldab nurjata tippude telgitagused sobingud ja tugevdada rahvusriiki kodanike endi initsiatiivide ja eetose alusel,” ütles Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam.

Kõnekoosolekul esinevad peale Tunne Kelami ka Euroopa Parlamendi saadik Andres Tarand, Tartu Memento esimees Enn Tarto ja Riigikogu liige Urmas Reinsalu. Üles astuvad ka presidendikandidaadid Ene Ergma ja Toomas Hendrik Ilves.