Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal on praegu veel optimistlik ning loodab, et projektile leitakse esimese poolaasta jooksul rahastaja. “Kuid kui seda ei juhtu, tuleb varsti miiludega hakata toitma meie tiigreid, sest hirvede arv on juba praegu aia jaoks, kus nad elavad, üle taluvuse piiri,” ütles Kaal ETAle.

Paldiski maantee ääres asuvas aias elab 100 miilut ehk davidi hirve, kuid sobib see ruum 30-40pealisele karjale. Kui aprillis sünnib miilusid veel juurde, siis on neid aia mahutavusest kolm korda rohkem.

Tallinna loomaaed tegi Hiina saatkonnale ettepaneku kinkida 50 davidi hirve loodusesse laskmise eesmärgil Hiinale eelmisel aastal. Saatkond võttis pakkumise tänuga vastu ning hakkas projekti rahastajaid otsima, kuid siiani tulutult.

Samal eesmärgil külastasid loomaaeda eelmisel aastal mitme maailma suurema looduskaitseorganisatsiooni esindajad ning ka Hiina välisministeeriumi inimesed koos hulga ajakirjanikega, kuid siiani ei ole ühtegi käegakatsutavat tulemust, ütles Kaal.

“Tegelikult ongi see rahvusvaheline maailm üks suur pudrulõugade kamp, kes on valmis palju rääkima, kuid kohe, kui on vaja midagi konkreetset otsustada või oma taskust natuke raha anda, on nad kadunud,” tõdes loomaaia direktor.

Kaalu sõnul on huvi projekti vastu olnud suur, sest tegemist on looduses väljasurnud liigi esindajatega. Eelmisel nädalal käis miilusid filmimas ka Soome telekanal, et tekitada huvi ning leida sponsoreid Skandinaaviast. “Mina olen optimistlik, sest siiani on huvi olnud progresseeruv ja äkki lõpeb see sellise tulemusega, et raha ikkagi tuleb kokku,” lisas Kaal.

Eelmisel kevadel sündinud 50 miilu sõidutamiseks nende ajaloolisele kodumaale Põhja-Hiinasse on vajalik ligi poolteist miljonit krooni. Sponsoreid otsida ja aidata on lubanud Hiina saatkond ning mitmed rahvusvahelised looduskaitseorganisatsioonid.

Miilude kodumaal Põhja-Hiinas Mandžuurias hävisid hirved aktiivse küttimise tõttu 19. sajandil. 1895. aastal tappis üleujutus Pekingi lähedal keisri jahipargis elanud viimase miilukarja ja ellu jäid vaid kaks isendit, kelle prantslasest looduseuurija Armand David oli toonud 1866. aastal Londoni loomaaeda. Maailma loomaaedades elavad ja Hiinasse tagasi asustatud miilud on kõik selle hirvepaari järeltulijad.