Tervishoiuamet kontrollis osaühingut Kosmed seoses narkootilist ainet sisaldava valuvaigisti oksükodooni massilise väljakirjutamisega soome päritolu kodanikele.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo ütles BNS-ile, et esmaspäeval toimunud järelevalve tulemusel selgus, et OÜ-s Kosmed töötav ainuke arst Aleksandr Štšennikov ei täida korrektselt patsientide ambulatoorseid kaarte.

“Pisteliselt kontrollitud kaartidel puudusid mitmel juhul andmed patsiendi tervisliku seisundi kohta, märkimata oli jäänud narkootilise ravimi retsepti väljastamisel retsepti number, alati ei olnud märgitud välja kirjutatud ravimpreparaadi kogust ja nii edasi. Samuti ei peetud asutuses arvestust narkootilise ravimi retseptiplankide üle,” kirjeldas Tappo rikkumisi.

Tervishoiuametile teadaolevalt on haigekassa OÜ-le Kosmed selle aasta märtsist 16. septembrini väljastanud 6999 narkootilise ravimi retseptiplanki.

OÜ Kosmedi tegevusluba tunnistati kolmapäeval kehtetuks tervishoiuteenuste korraldamise seaduse sätte alusel, mis näeb ette, et tegevusloa omaja teenuste kvaliteet peab vastama kindlatele nõuetele. Nõuete järgi on tervishoiuteenuse osutaja kohustatud tagama sotsiaalministri kehtestatud korra kohase tervishoiuteenuste dokumenteerimise.

Ravimiamet on tuvastanud, et narkootilist ravimit oksükodoon on Eesti arstid välja kirjutanud paljudele Soome kodanikele, ja annab asja uurimiseks politseile. Oksükodooni väljakirjutamine suurenes hüppeliselt pärast seda, kui ravimile Subutex kehtestati väljakirjutamispiirangud.

Subutexi suhtes esines samuti kahtlus selle ebaseaduslikus kasutamises narkootikumina ja politsei uurib väljakirjutamise põhjendatust.

Oksükodoon on sarnane morfiiniga, ravimi näidustuseks on mõõdukas ja tugev valu ning seda kasutatakse vähihaigete valuravis.