Aastaid tagasi plaanis õigeusu kirik rajada Hiiumaale Puskile mungakloostrit, hiljem plaanid muutusid ja läinud suvel kinnitas metropoliit Stefanus veendunult, et Hiiumaale Kuristesse tuleb nunnaklooster.

Eestis on klooster vaid Moskva patriarhaadile alluval õigeusu kirikul — Kuremäe nunnaklooster. EAÕK kavatseb rajada lisaks Kuriste nunnakloostrile Obinitsa lähistele mungakloostri.

Preester Aivar Sarapik (isa Aleksander) kinnitas Hiiu Lehele, et Hiiumaale rajatavasse kloostrisse on valmis tulema kaks rumeenlannast ja kaks eestlannast nunna. Nunnad hakkavad lisaks vaimulikule elule tegelema sotsiaaltöö ja ravimtaimede kasvatamisega.

Sarapik kinnitas, et sobivaim maja kloostriks on Kuriste kiriku kõrval asuv varem õigeusu kirikule kuulunud koolimaja, mis täna on kohaliku haridusseltsi omandis.

“Kui saaksime haridusseltsiga kokkuleppele, et maja kasutaks nii klooster kui selts, on kirik valmis hoone lõpuni ehitama,” rääkis Sarapik. Rahanappuses vaevlev kohalik haridusselts on tänaseks suutnud hoones enam-vähem kasutamiskõlblikuks muuta vaid ühe ruumi.

Vallavanem Üllar Padari arvas, et haridusseltsi ja kiriku vaheline kokkulepe maja kasutamises ja omandisuhetes oleks selles küsimuses parim lahendus. Aivar Sarapik lisas, et kloostri tarbeks on vald pakkunud ka üht kirikust pisut kaugemal asuvat vana talumaja. Sarapiku arvates on siiski parim variant, kui kirik ja klooster asuksid lähestikku.

Kunagi õigeusukogudusele kuulunud Kuriste koolimaja anti haridusseltsile vallavolikogu otsusega. “Kirik esitas maja tagastamiseks avalduse küll, kuid volikogu otsusega anti tagasi ainult kirik ja maad. Oleme oma taotlused teinud ja juriidiliselt korrektselt käitunud. See ei ole Hiiumaal ainuke maja, mis on jäänud tagastamata,” selgitas Aivar Sarapik.

Sarapiku sõnul tähendab kloostri tekkimine Kuriste kirikus iga päev toimuma hakkavaid jumalateenistusi. Need ei ole ainult nunnadele, vaid kogu kogudusele, kirik on avatud kõigile. “Loodan südamest, et päeval, kui klooster alustab tegevust, on Hiiumaal ka kohalik preester,” oli Aivar Sarapik lootusrikas.