„Esitasime veeseaduse alusel vee erikasutusloa taotluse ja seejärel alustati keskkonna­mõ­jude hindamist. Saime aru, et kui see edukalt läbitakse ja minister meile loa annab, siis saamegi tegutsema hakata,” rääkis Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul kulub vajalike dokumentide saamisest ehitustegevuse alguseni kolm aastat ettevalmistusteks.

Praegu aga ei ole ette­võttel veel kumbagi, sest vette ehitamiseks oli vaja muuta seadusi.

„Meie jaoks on mure see, et kahe ja poole aasta jooksul ei ole me saanud formaaljuriidilise protsessiga karvavõrdki edasi,” kurtis Kruus. „Majandusministeerium on eelmise aasta teisest poolest asjaga aktiivselt tegelenud, kuid teised ministeeriumid on nende algatusi takistanud.”

Nii jõudiski tuulepargi arenduseks vajalik seaduseelnõu alles mullu novembris kooskõlastusringile.

Jaanuari alguses kukkus täht­aeg ja hulk ministeeriume ei ole eelnõule veel vastanud, siseministeerium aga jättis selle kooskõlastamata.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisleri allkirjaga vastuses põhjendab siseministeerium, et pakutud lahendus läheb vastuollu praegu kehtivate planeerimispõhimõtetega. Täpsemat kommentaari ministeeriumilt saada ei õnnestunud.

Üks eelnõu ettevalmistajaid, majandusministeeriumi õigus­osakonna peaspetsialist Hindrek Allvee selgitas, et vaatamata siseministeeriumi vastuväidetele jõuab eelnõu sel või järgmisel neljapäeval juba valitsuse istungi päevakorda.

„Me oleme juba ka siseministeeriumiga sel teemal kohtunud ja arutelud on olnud väga asjalikud. Saame eelnõusse jooksvalt parandused lisada,” ütles Allvee.

„Pikkade konsultatsioonide tulemusel on praeguseks jõutud regulatsioonini, mis on plaanis valitsusse saata,” märkis Allvee ja lisas, et eeldatavalt võiks eelnõu jõustuda enne käesoleva aasta suve.

Eestis juba neljas tuulepargis elektrit tootev Nelja Energia kavatseb siia rajada veel vähemalt kuus tuuleparki. Osa neist on juba ehitusjärgus, osa alles planeerimisel.

Kavas olevatest projektidest kõige suurem on Hiiumaa tuulepark, mis kujutaks endast saare ümbruses kuni 200 tuulikuga parki koguvõimsusega 600–1000 megavatti. Sõltuvalt tuulepargi lõplikust suurusest kulub selleks hinnanguliselt 19–31 miljardit krooni.

Seni on projekti Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul investeeritud mõni miljon eurot, millest suurem osa on läinud hulga erinevate uuringute tegemiseks.