2013. aasta on kahe kirjaniku juubeliaasta: luuletaja Marie Underi 130. ning soome-eesti luuletaja ja prosaisti Aino Kalda 135. sünniaastapäev. Mõlemad on olnud südamejuuri pidi seotud Hiiumaa ja eriti Kassariga.

Tallinnas sündinud Marie Underi vanemad olid pärit Hiiumaalt ning vanemate juttudest tuttav paik sai 9-aastasele tüdrukule reaalsuseks esimesel suurel reisil purjelaevaga Tallinnast Kassarisse vanaisa juurde. Muljed ja motiivid toonasest suvest on hoomatavad ka läbi poetessi loomingu.

Tänavu juunis avati Kassari kabeliaias, kus puhkavad tema vanaema ja vanaisa, ka Marie Underile pühendatud pink.

Aino Kallas oli pikalt Kassari suveelanik, ent suvituskohast tähendas saar talle palju enamat. Salapärane miski sai kuju Hiiumaa-teemalistes lühiromaanides „Reigi õpetaja“ ja „Hundimõrsja“.

Marie Underi ja Aino Kalda elust ja loomingust räägib Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse teadur Elle-Mari Talivee Hiiumaal Kassaris Aino ja Oskar Kallase suvemajas 19. ja 20. juulil kell 21.30. Sissepääs on kõigile tasuta.

Kirjandusteemad kumavad läbi ka mitmest teisest Hiiu Folgi sündmusest. Nii algab reedel jalgrattamatk „Lepa Anna radadel“, mille nimitegelane peaks olema tuttav kõigile, kes hoidnud käes Voldemar Panso „Naljakat inimest“. Kassari kiigeplatsil aga kõlavad Juhan Viidingu laulud tema õepoja Jaagup Kreemi esituses, keda saadavad pillidel Taavi Langi ja Tiit Kikas.

Pärimusmuusikafestival Hiiu Folk toimub tänavu 18.–21. juulini. Lisainfot esinejate ja päevakavade kohta leiab Hiiu Folgi kodulehelt.