Tänavuste merepäevade tõmbenumbrid on välismaised kõige suurema klassi purjelaevad, ajas rändama panev teatrietendus ja meretaksod, teatas Raepress.

Merepäevade korralduskomitee esimees, abilinnapea Taavi Aas ütleb ajalehes Pealinn, et tänavuse festivali pearõhk purjekatel.

“Kutsun kõiki osalema, sest sellisel hulgal suuri purjelaevu lähiaastatel kindlasti Tallinna ei satu,” lausus Aas. “Laevu saab külastada, ja veel täiesti tasuta.”

Merepäevi väisab kümmekond kõige suuremasse purjekaklassi kuuluvat laeva Norrast, Taanist, Saksamaalt ja Inglismaalt, mis on purjetamisvõistluse The Tall Ship Races 2009 raames teel Peterburist Turusse. Enamik neist on ehitatud 1920.-1930. aastatel, vanim koguni aastal 1901. Tutvuda saab ka Tallinna ajalooliste laevadega Suur Tõll, Lembit, Kalev, Admiral, Torm, Blue Sirius, Jahta ja Jõmmu.

Aasa sõnul on väiksemate ja moodsamate laevadega võimalik sõita merepäevade kahe peamise toimumispaiga — Admiraliteedi basseini ja lennusadama — vahet. “Mullu olid need reisid väga populaarsed,” mainis abilinnapea. “Huvilisi veab seitse laeva, mille hulgas on nii rahulikke perelaevu kui ka kiirlaevu. Paljudel inimestel on nii võimalus näha Tallinna mere poolt.”

Ain Mäeots on lavastanud merepäevadeks etenduse “Dannebrog, Pitka ja keisrid”, mis räägib Tallinnast kui merelinnast läbi ajastute ja inimsaatuste. “Ühest isikust rääkiv stseen kestab 15-20 minutit, siis liigub publik edasi järgmisse etendusepaika,” rääkis Mäeots. “Teatritükk toimub kokku neljas-viies eri paigas.”

Legendi järgi said taanlased oma ristilipu eestlastega võideldes, kui see olevat Tallinna all peetud lahingus neile taevast alla kukkunud. Mäeotsa jutu järgi saab etenduse käigus teada, kuidas Taani lipp Dannebrog tegelikult alguse sai. Kolme merepäeva jooksul mängib teatritrupp etendust üheksal korral. “Laupäeval mängime tervelt neli korda ja ühele etendusele ootame publikuks sadakond inimest,” ütles Mäeots.

Merepäevade programmidirektori Jaanus Rohumaa kinnitusel on ürituste kava mahukam kui eelmisel aastal. “Uudsena on koostöös Jazzkaarega avatud džässiala, kus esineb näiteks Liisi Koikson,” mainis Rohumaa.

Galakontserdil astuvad üles Gerli Padar, Jaanika Sillamaa, Uno Loop jt, oodata on ka meremeeste koori Turust. Lisaks saab kuulata Laululahingust tuttavat kultuuripealinna segakoori ja Tõnis Mäge.

Rotermanni kvartalis on avatud kaubandustänav, kus pakutakse turukaupa, lennusadamas toimub Dimitri Demjanovi käe all kala puhastamise ja uhhaa valmistamise võistlus. Avatud on käsitöölaat, osaleda saab ekskursioonidel Patarei vanglasse, Kalasadamas tegutseb eraldi kalaturg. Lastele on mõeldud oma kontserdid, batuudid, bassein sukeldumiseks ja piraatide laev.

Aasa kinnitusel on enamik merepäevade üritusi tasuta. “Tasulised on vaid üksikud ettevõtmised,” märkis Aas. “Siiski ei tohiks mõnikümmend krooni kahe sadama vahelise laevasõidu, 50 krooni tuntud esinejatega džässiürituste ning sada krooni sooja supi ja suure hulga heade näitlejatega mereetenduse eest suur summa olla.”

Tänavused merepäevad toimuvad Tallinna linna, Tallinna Sadama, meremuuseumi, Eesti ajalooliste laevade seltsi, SA Tallinn 2011 ühisel ettevõtmisel ja SA Tallinn 2011 eestvedamisel. Aastaks 2011, mil Tallinn on Euroopa kultuuripealinn, peaks merepäevadest kujunema rannaala olulisim sündmus.