Paluküla hiiemäele saabus esmaspäeva hommikul ka kaks politseiautot. Politsei luges rahvahulgale ette avalike koosolekute seaduse, et tegemist on ebaseadusliku ja sanktsioneerimata miitinguga. „Me ei tulnud siia võimu näitama, vaid tagama avalikku korda, et keegi ei kakleks,” lausus Delfile Rapla politsei pressiesindaja Katre Kuklase.

Kella 14.30-ks oli politsei hiiemäelt lahkunud.

„Meeleavalduseks on tarvis saada vallavalitsuselt luba, aga kuna vaidlus on just vallavalitsusega, siis on meil vist vähe lootust neilt seda luba saada,” lausus Paluküla Hiiemäe Hoiu Seltsingu esindaja Arvi Sepp Delfile. „Vallavalitsus üritab meist lahti saada ja on kutsunud politsei.”

Rahvas kostis politseile, et tegemist on laagriga. Kui politsei oli meeleavaldajatele selgitanud, et neid võib oodata kuni 12 000-kroonine trahv, panid kokkutulnud loosungid kokku, kuid jäid siiski oma kohtadele.

Hiiekaitsjad sõlmisid Kehtna vallavanema Kalle Toometiga kompromisskokkuleppe, mille kohaselt esmaspäeval masinaid mäele ei saadeta, juhul kui meeleavaldajad lammutavad oma püstkoja. Praeguseks hetkeks on püstkoda maha võetud ja buldooser mäe juurest ära veetud. Meeleavaldajad seisavad ja istuvad lõkke ümber.

Sepa sõnul kogunes esmaspäeval mäele umbes poolsada inimest. Kuklase lausus, et protestijaid on maksimum paarkümmend, lisaks on kohal kümmekond ajakirjanikku.

Reedel alustas hiiemäele kavandatud suusakeskuse ehitaja mäe karjääriosas paarikümneaastaste mändide mahavõtmisega, et teha teed tõstukile. Hiiekaitsjate teatel tegutseb ehitaja ebaseaduslikult.

Kehtna vallvanem Kalle Toomet ütles reedel Delfile, et ehitaja tegutseb täiesti seaduslikult, sest volikogu andis neile ehitusloa.

Suusakeskuse ehituse detailplaneering esitati 21. septembril ja sellele said eelpoolnimetatud asutused esitada kuu jooksul oma arvamused. Kui paranduseks ettenähtud kuu möödus, kinnitas volikogu 26. oktoobril ehitusplaani.

Hiiekaitsjad aga väitsid Toometi sõnul, et nemad said planeeringust hiljem teada ning seetõttu peaks minema arvesse ka nende 29. oktoobril esitatud vaie. Toomet lisas, et hiiekaitsjate arvates sai kuu täis 29. oktoobril, neil endal aga 21. oktoobril.

Arvi Sepp ütles Delfile, et vaide esitamise aega hakatakse lugema päevast, mil detailplaneeringu kehtestamine avalikustatakse. See kuupäev aga oli 28. september, kui see Nädalises ilmus. “Seega vallavalitsus valetab ja ehitustegevus on ebaseaduslik,” lausus ta. „Meie esitasime oma vaide 28. päeval.”

Maavanem lausus reedel Delfile, et vaidluse taga pole niivõrd protest suusakeskuse rajamise vastu, vaid pigem inimeste omavahelised rappajooksnud suhted.

Ühel hiiekaitsejatest, Aivar Jürisalul on Paluküla mäe jalamil talu. „Tema on tõesti asjaga nii seotud, et inimene on tulnud linnast vaiksemasse kohta ja nüüd jõuab osa linnamürast talle järgi,” lausus Sepp.