Homme saavad teatavaks sajakonna eelmisel nädalal Narvas verd andmas käinud inimese HI-viiruse testide tulemused. Lähiajal selguvad ka eelmisel nädalavahetusel Jõhvis ja Kohtla-Järvel kogutavate analüüside tulemused.

Jõuludeks tõuseb Narva narkomaanide rehabilitatsioonikeskuse konsultandi Aleksander Laanemanni hinnangul HIV- nakatunute arv tõenäoliselt 250-ni, kes analüüsi tulemustest teada saades emotsionaalselt kokku varisevad.

See on neile šokk, kirjeldas Laanemann positiivse testitulemuse teada saanute esimest reaktsiooni. Nakatunud kardavad oma õnnetusest sageli rääkida ka kõige lähedasematele inimestele. Meie ühiskond pole selleks veel valmis, ütles Laanemann Põhjarannikule. Seoses ühiskonna mõistmatuse ja psühhiaatrilise abi puudumisega kardetakse enesetappude või terroritegude lainet.

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel lisandus viimase septembrikuu nädalaga 44 uut HI-viirusesse nakatunut.

Septembris Eestis diagnoositud 90 HIV-viiruse kandjat on enamsti Narvast pärit süstivad narkomaanid.

Kogu tänavuse aasta jooksul on Eestis kindlaks tehtud 105 HIV- nakatunut. See arv ületab 1988. aastast alates diagnoositud nakatunute koguarvu.

Valdav osa lisandunud nakkusekandjatest on noored süstivad narkomaanid vanuses 18-24 aastat, kuid on ka nooremaid ja vanemaid. Seni noorim tõvestatu on 15-aastane. Valdavalt on tegu meessoost nakatunutega, kuid esindatud on ka naissugu — kokku on praegu ametlikel andmeil nakatunud 15 naist, teatas ETAle tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Agnes Jürgens.

HI-viiruse kandjate arvu märgatav suurenemine andis ennast Eestis tunda tänavu augustis, kui lisandus 8 nakatunut. Ka augustis registreeritud HI-viiruse kandjatest enamik on pärit Ida-Virumaalt, täpsemalt Narvast. Ka möödunud nädalal diagnoositud 44 nakatunut on valdavalt Narva päritolu.

Kokku elab Eestis praegu 162 HIV-positiivset, neist viis on aidsihaiged. Tänavu on surnud kolm aidsihaiget.