Eesti delegatsiooni esimees Andres Herkel märkis oma sõnavõtus, et ajalool saab olla küll erinevaid tõlgendusi, kuid fakte moonutada ei saa. Ta viitas kommunismikuritegudele ning Molotovi-Ribbentropi paktile, mida nn võitjate ajalugu püüdis ajaloomälust kustutada. Herkel kiitis Euroopa Parlamendi otsust kommunismi kuritegude hukkamõistmisest ning avaldas arvamust, et Venemaa presidendi Dmitri Medvedjevi ukaas, millega moodustati nn tõekomisjon, on tegelikult katse pöörduda tagasi nõukogudeaegse ajalookäsitluse juurde.

Herkel lükkas ümber ka Venemaa esindaja Oleg Pantelejevi kõnes esitatud väite, et Tallinnas avatud Vabadussõja võidusambal on kasutatud fašistlikku sümboolikat. „1918. aastal loodud Eesti Vabariigi sõjalise autasu kujutisel ei saa olla sidet fašismiga ja ma kutsun kolleege veelkord lähtuma faktidest,” ütles Herkel.

Täna lõpeb Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee 2009. aasta 3. osaistung, millest võtsid Eesti delegatsiooni koosseisus osa Andres Herkel, Kristiina Ojuland, Mailis Reps ja Aleksei Lotman.