Monitooringukomitee ehk liikmesriikide poolt Euroopa Nõukogu ees võetud kohustuste täitmise järelevalve komitee tegeleb peaasjalikult Euroopa Nõukogu uute liikmesriikidega või nendega, kes pole suutnud pikaajaliselt täita endale võetud kohustusi. Eesti läbis monitooringu protseduuri aastatel 1993-1996, teatas riigikogu.

Praegu rakendatakse monitooringuprotseduuri Albaania, Armeenia, Aserbaidžaani, Bosnia ja Hertsegoviina, Georgia, Moldova, Montenegro, Serbia, Ukraina ja Venemaa Föderatsiooni suhtes. Lisaks on Bulgaaria, Makedoonia ja Türgi nn monitooringujärgse dialoogi faasis ning Ungari suhtes on avatud eelmonitooring.

Herkeli sõnul on monitooringuprotseduur üks ENPA peamisi vahendeid liikmesriikide olukorra hindamiseks ja nendele vajalike ettepanekute tegemiseks. Näiteks on ENPA sellel nädalal toimuval istungil vaatluse all koguni kolm riiki: Bosnia ja Hertsegoviina, Serbia ning Ukraina.

Herkel oli aastatel 2004-2010 Aserbaidžaani raportöör ning 2009-2011 ENPA asepresident. Praegu on ta poliitikakomitee raames Valgevene raportöör.