„Kuigi peaminister Rõivase väitel ei olnud erakondade rahastamise vähendamine tema jaoks probleem, ei usu ma, et see Reformierakonna jaoks tervikuna nõnda oli. Reformierakonna esindajad ründasid seda ettepanekut läbirääkimistel ikka üsna jõuliselt,“ ütles Vabaerakonna esimees Andres Herkel. Herkeli sõnul kulutati kõnelustel tunde, et seda nõuet naeruvääristada ja tõrjuda.

Kuluaarides esitati idee, et 2016. aastal vähendatakse seda raha 15 protsenti ja järgmised sammud tulevad hiljem. Me ei saanud sellise tigusammuga nõustuda, sest Reformierakond vahetab valitsuses olles tihti partnereid ja see „hea kavatsus“ tekitanuks tulevikus suure soovi Vabaerakond koalitsioonist välja puksida.

Maksuteema on Herkeli meelest otsitud ettekääne. Õige on see, et me oleme väga skeptilised aktsiiside tõstmise ning tulumaksusoodustuste kaotamise suhtes, millega Reformierakond kavatseb oma lubadusi katta, sõnas ta.

„Väärtuskonflikt avaldus veel paljudes nüanssides Kui Jüri Adams hakkas rääkima sellest, et riigikogu liikmete kuluhüvitistest ei tohiks liisida autot, mis hiljem jääkväärtusega välja ostetakse, siis tundsin, et meie peale vaadatakse ikka ülima nõutuse ja mõistmatusega, nagu oleksime tulnukad. Aga tegelikult oleme just meie kahe jalaga maa peal,“ ütles Herkel.

„Võib-olla Taavi Rõivas algselt tõesti tahtis Vabaerakonna põhimõtteid kaasata, kuid tema kolleegide hulgas andis selgelt tooni seltskond, kes püüdis meie ideid kõigi vahenditega tagasi tõrjuda,“ ütles Herkel.