"Praegu Kiievis toimuv on pikaajalise nuriarengu tulemus, mis peegeldab Venemaa katset hoida oma lähiümbrus geopoliitilise kontrolli all. Lõhkirebitud, rahutu Ukraina, mille juhtkond kannab viimatiste sündmuste järel ka selgelt veresüüd, vastab Venemaa huvidele," kirjutab Herkel oma blogis.

Herkeli sõnul luuakse Ukrainas uut Valgevenet, kus on kodanikuvabaduste olukord veel halvemas seisus kui Venemaal. "See annab Venemaale võimaluse käituda justkui vanema ja rahuliku vennana. Kui Valgevene on Venemaast üha täielikumas majanduslikus sõltuvuses, siis Ukraina puhul on kaugem eesmärk saavutada sama".

"Paraku on Ukraina eliit oma valiku teinud ning veresüüd kandev tippjuhtkond ei saa teha teist kannapööret ja pöörduda Euroopa poole. Nad käituvad niisama mitte-euroopalikult kui Lukašenka Valgevenes," lisas ta.

Pööre, mis tehti novembris Vilniuse tippkohtumise ajal, oli Herkeli hinnangul ennustatavate tagajärgedega. "Kui seda ei suutnud ette näha president Janõkovitš, siis president Putini nõustajaile pidi see selge olema. See ärakeeramine Euroopa suunalt oli ju Ukraina avalikkuse jaoks ootamatu, mingit ühiskondlikku legitimatsiooni sellel ei olnud. Nii kutsus see esile protestid".

"Võime tõdeda, et Venemaa pole Gruusias oma eesmärke päriselt saavutanud. Isegi pärast võimuvahetust ning Abhaasia ja Lõuna-Osseetia täielikku äralõikamist püsib Georgia ikkagi läänelikul kursil. Usun, et pikas vaates läheb Ukrainas samuti. Aga millise hinnaga?"