"Kõige sümpaatsem lause selles leppes on see, et lepe on avatud uutele lahendustele. Ma tõesti loodan, et kiirkorras läbi hekseldatud maksupakett ei realiseeru päris sellisel kujul," nentis Herkel.

"Loomulikult on siin tegemist astmelise tulumaksuga ja sealjuures väga imeliku astmelise tulumaksuga, mis on peidetud maksuvaba miinimumiga tekitatud astmetesse. Ilmselt üks koalitsiooni osapool, kes on harjunud kasutama Orwelli „uuskeelt“, lihtsalt vajas seda, et astmelist tulumaksu ei nimetata astmeliseks tulumaksuks ja samuti ei räägitaks ükskikisiku tulumaksu määra tõusust. Igal juhul on tegemist hästi keeruka lahendusega, meie pakutud nullsumma idee, et viia maksuvaba miinimum üles ja sellele vastavalt korrigeerida üksikisiku tulumaksu määra olnuks parem," leidis ta.

Herkelile jäänud üldmulje kohaselt on kokkuleppes rahalisi lubadusi rohkem kui katteallikaid ja see teeb väga ettevaatlikuks.

"Taas jääb mulje, et uute maksudega püütakse siit ja sealt raha välja pigistada lihtsalt selleks, et vajalikud tulud ligilähedaseltki kokku tuleksid. Samas ei näe ma siin selliseid töökohtade loomise ja tööturu elavdamise meetmeid nagu sotsiaalmaksu lagi või sotsiaalmaksu miinimummäära kaotamine, mida Vabaerakond on välja pakkunud."

Vabaerakonna juhatus koguneb homme õhtul kell 18.00, et eeskätt just leppes sisalduvad maksuideed kriitiliselt läbi vaadata, lisas Herkel.

Demokraatiapeatükis tema sõnul Vabaerakonna olulisi põhimõtteid praktiliselt ei ole, valimiskampaania kuludele piirangu seadmine on vaid väike samm selles suunas. "Tuletan meelde, et meie seadsime esiplaanile erakondade rahastamise vähendamise, avatud nimekirjad riigikogu valimistel, kahe tooli seaduse tagasikutsumise, riigikogu rolli suurendamise, valimisliitudele suuremate õiguste andmise."

Kokkuvõtteks lisas Herkel veel, et paljusid olulisi valdkondi koalitsioon läbi kõnelda ei jõudnud, kindlasti tahaks ta näha lahendusi tervishoiule, teaduse rahastamisele jne.

"Põllumajandustoetusi kiidame, aga need tuleks suunata niiviisi, et väiketootmise väljasuretamine peatuks ning elu maal säiliks mitmekesisena. Kardame, et põllumajandusministriks pakutud isik mõjub valdkonnale pigem marginaliseerivalt."