Pühapäeval teatasid VIK ja ühendus Parem Eesti, et asuvad koos tegema ettevalmistusi uue erakonna loomiseks, mis peaks veebruaris MTÜ-na registreeritama. Lõppenud aastal pidas uue partei loomise plaane ka endine Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik ja äsja tuli sama mõttega lagedale Reformierakonnast lahkuma sunnitud Euroopa Parlamendi saadik Kristiina Ojuland.

"Olen Männikuga kohtunud ja ta on öelnud, et kui VIK sama asja teeb, siis tema mingit eraldi MTÜ-d suure tõenäosusega tegema ei hakka," ütles pühapäeval uue erakonna asutamise plaanidest teatanud Herkel BNS-ile. "Ilmselt on meil Männikuga põhjust neid asju koos arutada."

Herkeli sõnul kohtus ta lõppeva nädala alguses Eesti Panga nõukogu endise esimehe Männikuga nelja silma all. "Usun, et need kontaktid jätkuvad. Need on olnud juba sellest ajast, kui Männik teatas, et Eestil on tarvis uut erakonda," lausus Herkel.

Ka Ojuland teatas äsja kavatsusest asutada uus erakond. "Olen temaga kohtunud," ütles Herkel BNS-ile, toonitades, et kohtumine on toimunud Ojulandi algatusel. "Mul jäi kohtumisest pigem mulje, et Ojulandi huvitavad eelkõige eesseisvad Euroopa parlamendi valimised. Kindlasti on need valimised tähtsad, aga see pole see põhjus, milleks VIK on kokku tulnud ja milleks me edasisi samme kavandame," sõnas VIK-i juht.

Ojuland on meediale öelnud, et Herkel ei olnud koostööst huvitatud. "Siin on tegemist siiski suure organisatsiooniga, ja nii värvika poliitilise karjääri puhul võib meie liikmetel olla ka erinevaid küsimusi," selgitas Herkel. "Koostööd Ojulandiga ei saa kindlasti vaid mina otsustada. Ma ei tea, mida tulevik tuua võib, aga eks need valimismanipulatsioonidega seotud probleemid Reformierakonnas tekitavad meie liikmetel jätkuvalt küsimusi."

Uue aasta algusest roheliste erakonnast lahkunud ning erinevatel aegadel uue partei asutamist plaaninud Marek Strandbergi võimalik liitumine Herkeli loodava erakonnaga pole jutuks olnud. "Strandbergi teema pole kuidagiviisi päevakorral olnud ja erinevalt Männikust ja Ojulandist pole ma Marekit ka ammu näinud," vastas Herkel BNS-i sellekohasele küsimusele.