Vabaerakonna esimees Andres Herkel imestas kuidas mitmeid kuid ägedalt vaieldud teema - Juhan Partsi saatmine Euroopa Kontrollikotta - lahenes täna sotside, IRL-i ja Reformierakonna telefoniistungi kiirotsusega. "Valitsuserakonnad ignoreerivad täielikult asjaolu, et nii saab kogu presidendivalimise saaga häbiväärse lõpu. Jääb mulje, et tegu on poliitilise tehinguga, mille raames Parts vahetati Kersti Kaljulaidi vastu," sõnas Herkel.

Herkeli sõnul heidab valitsuserakondade käitumine uue presidendi laitmatule renomeele piinliku varju, milles Vabariigi President ei ole üldse süüdi. "Nüüd hakkavad oma elu elama legendid, kuidas presidendi osalusel sündis amoraalne tehing. Loodan, et Kersti Kaljulaid suudab sellest olukorrast üle olla, sest talle pandud ootused sisepoliitikas on suured," märkis Vabaerakonna esimees.

"Praeguses olukorras oleks kõige eetilisem ja Eesti avalikkuse suhtes lugupidavam valida täiesti uus, pädev ja apoliitiline kontrollikoja kandidaat. Kahju, et valitsusel ei jätkunud riigimehelikkust ega elementaarset viisakust mitte rikkuda presidendi ametivande andmise päev sellise uudisega," kommenteeris Herkel kokkuvõtteks.

Valitsus kinnitas tänasel erakorralisel telefoniistungil Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajaks Juhan Partsi.

Riigikogu Isamaa ja Res Publica fraktsiooni liige Juhan Parts oli aastatel 2003-2005 peaminister ning aastatel 2007-2011 majandus- ja kommunikatsiooniminister. Ajavahemikul 1998-2002 töötas Parts riigikontrolörina ning aastatel 1992 -1998 justiitsministeeriumi asekantslerina.

Vastavalt Vabariigi Valitsuse seadusele esitab Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi valitsus rahandusministri ettepanekul, tutvudes eelnevalt riigikontrolöri arvamusega. Pärast valitsuse heakskiitu esitatakse Euroopa Kontrollikoja Eesti-poolse esindaja kandidatuur Euroopa Liidu nõukogule. Kontrollikoja liikme kinnitab nõukogu pärast konsulteerimist Euroopa Parlamendiga.