"On muidugi kurioosne, et parlamendist välja jäänud erakondadele antav pisitoetus on kirjutatud erakonnaseadusesse, aga riigikokku kuuluvate erakondade vahel jagatavad mitmed miljonid eurod eraldatakse riigieelarvest igakordse otsusega," leiab Herkel oma ajaveebis. 

Herkel leiab, et erakondade rahastamisel väljenduvat ebavõrdsust lihtsam tasakaalustada, kuid see eeldab poliitilist tahet. "Oleme kaugel seisukohast, et erakonnad ei pea üldse riigilt toetust saama. Kuid see toetus ei tohi olla nii suur, et tekib puutumatu poliitkartell. See toetus ei tohi olla nii suur, et valimisreklaamiks kulutatav raha ületab terve mõistuse piirid," leiavad saadikud, et mõistlik on naasta järk-järgult 2003. aastal tehtud muudatuste eelse seisundi juurde, kui erakondi rahastati sellisel määral, mis lubas katta üksnes hädavajalikud tegevuskulud. Ülepaisutatud reklaamikampaaniate kinnimaksmine riigieelarvest ei ole põhjendatud. 

Saadkute muudatusettepanek soovitab vähendada riigieelarve kulusid erakondadele  1786 184 euro võrra. Erakondade toetussummaks jääks siis 3 626 494 eurot.

Muudatusettepanekuga vähendatakse erakondade riigieelarvelist rahastamist ühe kolmandiku võrra.