ENPA komitee rõhutab, et Jevlojevi juhtumi puhul on tegemist väga selge võimude vastutusega juhtunu pärast, sest tapetu oli arreteerituna võimude kontrolli all. Samuti nõutakse juhtunu täielikku, tõhusat ja sõltumatut uurimist, teatas riigikogu pressiteenistus.

„Mis mind õiguskomitee istungil kõige enam imestama pani, oli see, et Vene delegatsiooni ettepanek teema kaheks kuuks külmutada, kuni valmib ametlik versioon Jevlojevi surma asjaoludest, lükati tagasi suhteliselt väikse häältevahega 16:11,“ ütles Herkel. „See kõneleb mõndagi neist meeleoludest, mis püüavad pidurdada Venemaaga seotud teemade käsitlemist.“

Herkel rõhutas oma sõnavõtus, et Jevlojev pole kaugeltki esimene ajakirjanik, kes on Venemaal viimasel ajal tapetud ning nii tema kui kümnete saatusekaaslaste surmaga seotu eeldab Euroopa Nõukogult palju otsustavamat sekkumist. Samuti osutas Herkel vajadusele tuua ENPAs ettevalmistatav raport inimõiguste olukorrast Põhja-Kaukaasias võimalikult kiirelt Assamblee ette.

Jevlojev oli üks Ingušeetia tuntumaid ajakirjanikke, populaarse veebilehe ingushetya.ru omanik ja eestvedaja. Ta arreteeriti Nazrani lennujaamas ja suri miilitsaautos saadud kuuli tagajärjel kohalikus haiglas teadvusele tulemata. Võimude väitel oli tegemist õnnetusjuhtumiga. Magomed Jevlojevi surm on äratanud regioonis ülisuurt tähelepanu.

Vene-Georgia küsimuses piirdusid mõlemad pooled Herkeli sõnul kirjalike materjalide jagamisega. Pikemad arutelud on planeeritud homseks ja ülehomseks, kui toimuvad vastavalt poliitika- ja järelevalvekomitee istungid.