Meikari avalduse taustal kerkis selgelt esile vajadus käsitleda erakondade rahastamise küsimusi ja erakonnaseaduse muudatusi laiemalt, kirjutab IRLi liige Herkel oma blogis. "Sularahaannetuste keelamine, kampaaniakuludele ülempiiri kehtestamine, riigieelarvelise rahastamise vähendamine ja juriidiliste isikute annetuste lubamine on vaid mõned aruteluteemad, millest pärast Meikari avaldust ei saa vaikides mööda minna. Kõigile on selge, et miski on erakondade rahaasjus mäda, iseküsimus on aga see, kas raviks aitab seadus või lihtsalt küpsem poliitiline kultuur."

Tõnis Lukas, Juku-Kalle Raid, Deniss Boroditš, Rainer Vakra ja Herkel ise esitasid dasade ja masade eelnõule rea muudatusettepanekuid. "Need puudutasid teiste mittetulundusühingute kaasamist demokraatia-abi andmisse, erakondade riigieelarvelise rahastamise järk-järgulist vähendamist, kontrollimehhanisme jne," meenutab riigikogulane.

"Üks kolleeg arvas parteirühma koosolekul, et selline kooskõlastamata isetegevus viib meid anarhiasse. Mina jälle tahan, et me riigikogu liikmetena ei annaks põhjust võrrelda end lammaste, oinaste ja teiste kariloomadega, nagu Juku-Kalle seda mõne kuu eest tegi," sõnas Herkel.