IRL on teinud ettepaneku muuta valimisseadust nii, et üleriigilised nimekirjad reastuksid ümber vastavalt konkreetses valimisringkonnas saadud häälte kaalule, sellise häälte kaalu pingerea alusel muutuks kompensatsioonimandaadi saajate ring.

Seekord sai Reformierakond seitse, Keskerakond viis, SDE neli ja IRL kolm kompensatsioonimandaati. Näiteks kui IRL-il said praegu kompensatsioonimandaadi Toomas Tõniste, Siim Kiisler ja Indrek Raudne, siis häälte kaalu alusel saaks neist mandaadi vaid Tõniste, lisanduksid Mart Nutt ja Trivimi Velliste. Vaatamata Nuti 1968 häälele Nõmmel-Mustamäel ning Velliste 1615 häälele Pärnus pole neil praeguse seisuga suuri lootusi isegi asendusmandaadi saamiseks.

"Sotside leeris on kompensatsioonimandaadid praegu teed sillutanud endistele rahvaliitlastele Jaak Allikule ja Kajar Lemberile. Kui aluseks võtta häälte kaal, siis saanuksid mandaadi hoopis Tartus 3037 häält kogunud Marju Lauristin ning Saare-, Lääne- ja Hiiumaal 1878 häält saanud ja samas kandideerinud Lemberit tugevalt edestanud Hannes Hanso,"märgib Herkel.

"Keskerakond ja Reformierakond võiksid oma arvukate esindajate kohta ehk ise arvutusi teha ning siis nimekirjade avamise ettepaneku kohta oma seisukoha kujundada. Silmatorkav on see, et kõige tagasihoidlikumate häältega pääseb riigikokku Keskerakonna veteran Kalev Kallo, noorematest on aga tagasihoidlike häältega edutatud eeskätt parteitöötajaid nagu Priit Toobal jt.