ENPA ja Euroopa parlament väljastasid 9. oktoobril toimunud valimistest vaid lühikese pressiavalduse, mis keskendus peamiselt valimispäeval toimunu kiitmisele. See läheb Herkeli sõnul vastuollu valimisvaatluse aluspõhimõtetega. Vaadelda tuleb olukorda laiemalt, mitte keskenduda üksnes valimispäeval toimuvale.

"Valimisi ei saa pidada vabadeks ja ausateks, nagu missiooni avalduses seisis. Aserbaidžaanis on poliitvangid, meedias on 90 protsendi ulatuses nähtav vaid üks kandidaat ning opositsiooni võimalused kampaaniat teha on rängalt piiratud," ütles Herkel.

Probleem sai alguse sellest, kui ENPA ja Euroopa parlament lõid lahku Demokraatlike Institutsioonide ja Inimõiguste Büroo (ODIHR) pikaajalisest ja põhjalikust vaatlushinnangust. ODIHR-i seisukohtade ja kogutud faktide ignoreerimist pidas Herkel assamblee jaoks traagiliseks. "Sellega hüljati ausa vaatluse põhimõtted ja liituti niinimetatud valimisvaatluse musta turuga, kus tellitud delegatsioonid tulevad kiitvat hinnangut andma," lisas ta.

Herkel juhtis tähelepanu ka sellele, et Euroopa parlament on oma hilisemates dokumentides end Bakuu vaatlusmissiooni seisukohtadest distantseerinud. Ta leidis, et ka ENPA-l oleks õige nii käituda.

Kui tavaliselt valimisraporteid hääletusele ei panda, siis Aserbaidžaani puhul tehti erand. Assamblee büroo tegi ettepaneku valimisraport tagasi lükata, aga see ei läinud napilt läbi.

Gruusia presidendivalimistele andis oktoobri lõpus seal vaatlejana osalenud Herkel kiitva hinnangu. Ta rõhutas, et pärast ebaõnnestumist Bakuus suudeti seal taastada rahvusvaheliste vaatlusmissioonide koostöö ning ODIHR-i pikaajaliste vaatlejate tähelepanekud võeti arvesse.