Esmaspäeval kell 12.03 kohaliku aja järgi Lõuna-Afganistanis pommiplahvatuses raskelt viga saanud nooremseersant Herdis Sikka haiglasse toimetamiseks sai kopter maanduda alles kell 12.45.

Laaneotsa sõnul oleks saanud lahingutegevuse ka varem lõpetada ning Herdis Sikkat transportima pidanud kopter ka varem maanduda.

“Põhimõtteliselt oli meil kõik olemas, et seda teha, sealhulgas ka miinipildujarühm, mille relvade laskekaugus on viis kilomeetrit. See lahingkontakt toimus nelja kilomeetri kaugusel patrullbaasist,” ütles kindralleitnant Laaneots.

Laaneotsa sõnul segas lahingu kiiremat lõpetamist ka tulejuhi puudumine sellest patrullist. “Tegemist oli jaopatrulliga, neil ei olnud kaasas tulejuhti. Nad ei saanud miinipildujatuld konkreetselt juhtida,” sõnas Laaneots.

Laaneotsa sõnul ei olnud sellel patrullil kaasa võtta ka parema varustusega soomukit, sest tegemist oli jalgsipatrulliga.

“Maastik seal ei ole kohati läbitav. Oli teada, et tee on mineeritud, seetõttu nad liikusid maisipõllul. Maisipõld on pehme ja nad ei saanud selles patrullis soomusmasinaid kasutada,” ütles Laaneots. 

Laaneots on saanud ka kaks aruannet õnnetuse kohta, ent hetkel ei ole veel teada, miks astus Herdis Sikka ettenähtud rajalt kõrvale. “Sisuliselt vaid kaks sammu,” nentis Laanetos.

Vaata videost katket tänaselt pressikonverentsilt, kuidas Laaneots seletab lahti õnnetuse tagamaad: