Kaugeltki kõik kooli pürgijad ei ole Tallinna lapsed, vaid on ainult ametlikult Tallinnas kirjas, et saaksid sealt kooli valida, kirjutab Kunnas Soome Helsingin Sanomates.

Kõik isegi ei taha sellesse kooli, kuhu katseid teevad. Paljud pürgivad kindluse mõttes korraga mitmesse kooli, et vähemalt ühes õnneks läheks. Mõni käib katseolukorda harjutamas järgmise kooli katsete jaoks.

Kool valib loomulikult lapsed või perekonnad, mitte vastupidi. Sissepääsemise kriteerium võib Helsingin Sanomate teatel olla perekondlik suhe, sõprus linna haridusameti töötajaga või lubadus remontida ära kooli ventilatsioon.

Helsingin Sanomat kirjutab, et ühes koolis peab olema hea rääkija, teises tuleb veatult kirjutada, kolmandas peab oskama sudokut lahendada võis siis oleks kõige parem, kui osatakse kõike teha.

Üle 70 protsendi Tallinna lastest käib lisaks omavalitsuse eelkoolile ka tasulises eelkoolis, mis praktikas treenib sisseastumiskatseteks, kirjutab Helsingin Sanomat.

Suur konkurss on koolidesse, millel on pikad traditsioonid, kallak ja parimad tulemused lõpueksamitel. See on Helsingin Sanomate hinnangul mõttetu põhjendus esimese klassi lastele, aga see toimib siiski, sest kõik tahavad kindlustada oma lastele hea koolikoha.

Eesti haridusministeerium ega Tallinna haridusamet ei ole teinud otsust, et esimestes klassides tuleks korraldada sisseastumiskatsed. Vastupidi, vahepeal valmistati ette esimese klassi katsete keelamist seadusega, kirjutab Helsingin Sanomat.

Üks mainekas kool sunniti vastu võtma kõik selle piirkonna lapsed. Selle tagajärjel on kooli ümbrusse sisse kirjutatud suur hulk lapsi, kes tegelikult elavad mujal. Neile on koolis ruumi õhtuses vahetuses, kui valitud laste koolipäev lõpeb.

Kui laps ei saa koolikohta, on valida õhtune vahetus, kaugem kool mitmete ristmike taga või kolimine. Nii palju siis valikuvabadusest, kirjutab Helsingin Sanomat.

Hea lugeja, kui sul on meile rääkida oma lugu, kuidas sa last eliitkooli jaoks treenisid ja kui valuliselt laps sellesse suhtus, siis kirjutage meile rahvahaal@delfi.ee.