“Ülikooli teadustöö peaeesmärk on otsida tõde ja uusi teadmisi. Teadustöö lähtealused — kriitilisus ja loovus -nõuavad uurimis-ja õpetamisvabadust, mis peavad kehtima igale õppejõule,” teatas Helsingi ülikooli rektor Thomas Wilhelmsson avaliku pöördumise autoritele saadetud läkituses, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

“Seega ei võta ülikooli juhtkond seisukohta ega sekku antud teadlase esitatud väidetesse ega uurimistöösse.”

Vastates avalikus kirjas esitatud küsimusele, kuidas on võimalik, et Eesti-vastaste ja ebateaduslike vaadetega Bäckman pääses Helsingi ülikooli õppejõuks, selgitas rektor, et Helsingi ülikoolis on dotsendi ametisse määramisel olulised “ametisse pürgija teaduslik pädevus ja õpetamisoskus.”

“Õpetatu taseme jälgimine on teaduskonna ja instituudi pädevuses,” lisas Wilhelmsson.

Ülikooli juht osutab saadetud kirjas, et õppeasutus tervikuna Eesti iseseisvuses midagi halba ei näe: “Helsingi ülikooli jaoks on Eesti iseseisvus väga positiivne asjaolu ja ülikool näeb, et Eesti iseseisvusel on olnud märgatav tähendus ülikoolidevahelise suhtlemise arenemisel praegusele tasemele.”

Ühiskonnategelaste Bäckmani-kriitika sai Soomes pooldavat vastukaja

Iivi Anna Masso koostatud avalik kiri Helsingi ülikooli rektorile on saanud Soomes soosiva tähelepanu osaliseks.

„Kõik ajalehed on seda kajastanud, juurde on tulnud inimesi, kes tahavad oma allkirja anda,“ ütles üks kirja saatjatest ja allakirjutanutest Imbi Paju.

Uute toetajate seas on näiteks Soome PEN-klubi esimees Jukka Mallinen ja Audentese rahvusvahelise ülikooli professor Evhen Tsybulenko.

Kolmteist Soome ja Eesti avaliku elu tegelast saatsid eile Helsingi ülikoolile avaliku kirja, milles pärivad aru, kuidas on võimalik, et Eesti iseseisvust ning okupatsiooni eitav propagandist Johan Bäckman saab töötada Soome ülikoolis Eesti-Vene suhete ja õigussotsioloogia õppejõuna.

Bäckman lubab avaliku kirja autorid kohtusse kaevata

“Ma pean Iivi Anna Masso ja Imbi Paju kirjutatud ning paljude eestlaste ning soomlaste allkirjastatud kirja kriminaalkuriteoks, mida Soome karistusseadustik defineerib kui ränka laimu. (…) Ma olen võtnud ühendust politseiga ja nõuan eelpoolmainitud paragrahvi alusel karistust Massole, Pajule ja teistele, kes kirjale oma allkirja andsid,“ kirjutas Bäckman Päevalehele.

Täna saadetud pressiteates lubab Johan Bäckman ühiskonnategelased ka kohtusse kaevata.