“Neid puhversüsteeme on maailmas igasuguseid olemas, antakse laenu ja pärast makstakse teatud palgatasemest alates tagasi,” rääkis endine H. Treffneri Gümnaasiumi direktor Delfile. “Kõrghariduse  korral tulebki hoolega jälgida, mis meie riikide ümbre toimub, me elame kõik avatud maailmas ja õppurite liikumine on vaba. ”

Siiski leiab Jõgi, et Lukase idee on natuke ootamatu ja läbimõtlematu. “Mulle tundub hetkel, et idee kõigepealt kõigile tasuta haridus ja siis kehtestame maksu, ei ole jätkusuutlik. Parem oleks mingi haridusfondi idee, kuhu vanemad saaksid laste tuleviku jaoks teatud soodustustega raha koguda.”

Alati, kui selliseid mõtteid välja käiakse, peaks ideel olema juures ka teatud puhverdamise tsoon, leidis riigikogulane. “See tuleks üksipulgi läbi mõelda, ühe toore idee väljakäimisega probleeme ei lahenda,” sõnas Jõgi ja tuletas meede, et aastaid tagasi ilmunud OECD raportis juba täheldati, et Eesti kõrghariduse segasüsteem on omamoodi ainulaadne Euroopas.

“Kõrgharidusele on raha juurde vaja, ei pääse sellest ei era- ega avalik sekor,” oli Jõgi veendunud , et haridus on meie tulevik ja edasimineku alus.

Täna tuli haridusminister Tõnis Lukas välja ideega, et inimesed, kes on saanud tasuta kõrghariduse ja pärast selle hariduse baasil ka hea ja tasuva töökoha, peaksid väikese osa tulust kõrghariduse kassasse loovutama, tagamaks, et Eestis säiliks tasuta kõrgharidus.