“Perearstidele suurema rolli ja õiguste andmisega, liigub meditsiiniabi inimestele kindlasti lähemale,” ütles sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt.

Ta lisas, et Eestis töötab perearste, kelle väljaõpe võimaldab lisaks kvaliteetsele üldarstiabile tegeleda ka eriarstiabiga, peamiselt diagnostika ja jõukohaste ravivõtetega. „Kehtiv seadus kahjuks aga ei võimalda neil oma teadmisi ja kogemusi täies ulatuses rakendada, mistõttu peavad kohalikud perearstid oma patsiendid suunama uuringutele tihti kümnete kilomeetrite taha haiglatesse isegi siis, kui neil on aparatuur haiguste esmaseks diagnoosimiseks,” selgitas Kütt.

Küti sõnul toob arstiabi inimestele lähemale ka pea 60 tervisekeskuse riiklik rahastus, kui seadus võetakse vastu. „See annab ka neile perearstidele, kes keskustes töötavad juurde laiemaid võimalusi“

Seadusemuudatus ei kohusta perearste osutama eriarstiabi diagnostikateenuseid, kuid annab selleks võimaluse neile perearstidele, kellel on vastav väljaõpe, kes omavad vastavat varustust ja kes seda ise soovivad.

Eesti perearstide seltsi esimees Diana Ingerainen saatis eelnõu esitanuile tunnustava kirja, et perearstidele oluline teema riigikogu ette viidi.