Välispoliitika analüütik Mart Helme ütles Delfile, et välislähetuste kasulikkust tuleb hinnata Sherlock Holmesi deduktiivseid meetodeid kasutades. Helme sõnas, et Eesti välispoliitika on allaheitlik, järeleandlik ja matkiv, mistõttu on igasuguste visiitide tähtsus marginaalne.

Helme hinnangul on üheselt selge, et Eesti on valitsuse keskne riik, mistõttu parlamendiliikmete reisimine on muutunud parlamentaarseks turismiks. „Nii nagu suures osas ka valitsuse ja ministeeriumide liikmete reisimine,“ kõneles Helme.

Kui Eestil oleks iseseisvaid, teistest erinevaid seisukohti olulistes küsimustes, alles siis oleks Helme hinnangul põhjust reisida ning neid seisukohti, otsuseid tutvustada, kaitsta ja propageerida. Kuigi see pole alati nii olnud, siis praegu on välisvisiitide kasutegur Helme sõnul nullilähedane.

Välisriikides käia oleks Helme sõnul vaja selleks, et selgitada Eesti otsuseid ja seisukohti, kuid praegu puudub meil justkui välispoliitika üldse. Samas ei tuleks Helme sõnul välislähetused lõpetada, vaid lihtsalt kujundada välispoliitika, mida väljaspool Eestit propageerida.

Riigikogus on järgmine nädal istungitevaba, kuid iga neljas saadik täidab oma ametikohustusi välislähetusel. Järgmisel nädalal on välislähetusel 25 riigikogu saadikut, kes väisavad kümmet riiki.