"Konsulteerime juristidega, kas on põhjendatud teha kuriteoteatis prokuratuurile dokumendi võltsimise kohta. Kui Pikhof jääks kriminaalasjas süüdi, siis peaks ta sarnaselt keskerakondlaste Priit Toobali ja Lauri Laasiga Riigikogust lahkuma," ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

"See, kuidas õiguskomisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Heljo Pikhof ja kooseluseaduse pooldajad oma eelnõu läbi üritavad suruda, ei ole õigusriigile kohane, vaid meenutab Putini Venemaa riigiduuma stiili," rääkis Helme.

Konservatiivne Rahvaerakond kavatseb teiste erakondadega konsulteerides kaaluda Heljo Pikhofi tagandamist õiguskomisjoni esimehe kohalt.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) riigikogu fraktsiooni juht Martin Helme väitis laupäeval, et õiguskomisjoni protokolli on võltsitud ning kooseluseaduse rakendusaktide teist lugemist pole lõpetatuks loetud. Õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof lükkas need väited ümber.

Kooseluseaduse rakendusaktid jõuavad riigikogu suurde saali alles kahe nädala pärast

Tänasel õiguskomisjoni istungil otsustas komisjon teha riigikogu juhatusele ettepanek võtta kooseluseaduse rakendusaktide teine lugemine sellel nädalal riigikogu päevakorrast maha, kinnitas õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof.

Pikhofi sõnul on õiguskomisjoni ettepaneku eesmärgiks anda rohkem aega muudatusettepanekute arutamiseks ning kompromisside tegemiseks.

Kuna kooseluseaduse rakendusaktide ümber on segadus nii tarvilike häälte kokkusaamisega, EKRE venitamisplaaniga ja komisjonis on tekkinud ka menetluslikke segadusi, siis otsustas komisjon, et rakendussätete eelnõu arutatakse uuesti neljapäeval.

Samas tehti riigikogu juhatusele ettepanek, et sel nädalal rakendusaktid suurde saali ei lähekski. See tähendab, et algselt täna teisele lugemisele minema pidanud eelnõu ei jõua suurde saali veel kaks nädalat, sest järgmine nädal riigikogus istungeid ei toimu. See annab seaduse pooldajatele lisaaega selleks, et leida eelnõule toetajaid.

"Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni südika tegevuse tulemusel kooseluseaduse pooldajate teerull sel nädalal enam ei sõida. Õiguskomisjon oli sunnitud suure saali käesoleva nädala päevakorrast rakendusaktide eelnõu tagasi võtma, sest tõkestasime katsed riigikogus seadusi läbi suruda vassimise ja pettuse abil," kommenteeris eelnõu tagasivõtmist Martin Helme.