Vseviov rääkis ETV hommikusaates “Terevisioon”, et viimasel ajal esile meie ühiskonnas esile kerkinud ning meile ka päris palju maksma läinud probleemide taga pole midagi muud kui erinevad kultuurilised arusaamad, vahendab ETV24.

Vseviovi sõnul häirib teda veidi, et meie avatust võrreldakse ülejäänud Euroopaga numbreid appi võttes ning nende kaudu näidates, et meie kontaktid on veidi väiksemad. “Kultuuridialoogil, kultuurikontaktidel pole mitte mingisugust tegemist numbritega,” kinnitas Vseviov. “Need numbrid tuleb koheselt ära unustada — see on hoopis teine, inimlik temaatika.”

Mall Hellam ütles, et eestlaste suhteline suletus tuleneb meie ajaloost, lähiminevikust ning ka rahvuslikust karakterist, kuid meil on võimalik muuta oma suhtumist. Tema sõnul püüame me ennast kiivalt kaitsta maailmastumise eest, kuid teeme sellega endale ainult halba, kui me nii suletud oleme ja piiri kinni hoiame. Ta tõi näiteks pagulaspoliitika, viidates Eestis rahvusvahelise kaitse saanud välismaalaste väga väikesele arvule.

Euroopa kultuuridevahelise dialoogi aasta teine saadik on poliitikauurija Iivi Anna Masso.