"Tegu on väga kahetsusväärse juhtumiga, samas on poliitikul raske hinnata - mida Raplas tegemata jäeti ja miks nooruki kaebuste peale kohe ja asjakohaselt ei reageeritud," ütles riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Heljo Pikhof Delfile. 

Mis ja kas midagi valesti tehti ja kas poisi elu oleks võinud päästa - sellele peavad Pikhofi sõnul vastama arst-eksperdid, tervishoiuteenuste kvaliteedikomisjon.

Pikhof usub, et paljuski oleks abi sotsiaaldemokraatide ettevalmistatud patsiendiseaduse eelnõust, kus on täpselt reguleeritud ka teisese arvamusega seonduv ehkki ka praegu on inimesel õigus teisesele arvamusele.

"Igal inimesel on õigus sõltumatule teisesele arvamusele, kui talle tundub, et diagnoos ei pea paika või ühe tohtri määratud ravi ei taha kuidagi tulemusi anda," tsiteeris Pikhof.

Ta täpsustas, et teisene arvamus on esimesest sõltumatu arvamus diagnoosi õigsusest, ravimi või tervishoiuteenuse vajalikkusest, alternatiividest, oodatavast mõjust ja tervishoiuteenuse osutamisega seotud riskidest.

"Nende eest, kellele laieneb ravikindlustuskaitse, maksab haigekassa kinni ka teise tohtri nõustamise," märkis Pikhof ja lisas, et see on tähtis, sest annab raviarstile endalegi suurema kindlustunde. "Tema saab teha kõik endast oleneva, lasta probleemset haiget konsulteerida oma pädeval kolleegil kas või teises linnas. Kindlasti kaalub arsti puhas südametunnistus ja hea maine üles vägikaikaveo eri ravikeskuste vahel."

Haiglavõrgu arengusuunad on planeeritud tuleviku jaoks ja niikaua kui ei ole otsustatud, et muudame haiglate töökorraldust, vastutavad kõik haiglad, et inimestele oleks osutatud tänapäeva tasemel kvaliteetne arstiabi, ütles sotsiaaldemokraatide esindaja riigikogus.

"Haigla pidajad peavad tagama, et inimesed saaksid parimat abi nii Raplas, Tallinnas kui Tartus," sõnas ta.

Eesti Päevaleht kirjutas läinud nädalal 16-aastasest Rapla poisist, kes pöördus küll mitmel korral Rapla haiglasse, kuid kui ta lõpuks Tallinna lastehaiglasse saadeti, suri ta seal kõhuaordi lõhkemise tõttu. Eile kirjutas leht, et poisil diagnoositi Tallinna lastehaiglas juba varajases lapsepõlves geneetiline haigus, Bealsi sündroom.

Terviseamet on algatanud juhtunu suhtes uurimise ja komisjon koguneb asja arutama 17. aprillil.