Seederi sõnul pole põhiküsimus niivõrd see, kas Mäggi võib hakata ministrina esindama oma endiste klientide huve. „Palju olulisem on see, kas inimesel on tõsine tahtmine poliitikas tegutseda, poliitikas olla, teeb ta seda oma veendumuste-maailmavaadete alusel või on see lihtsalt episoodiline seiklus, juhuse ärakasutamine mõned kuud enne valimisi,” ütles Seeder. „Ma saan aru, et ta paar päeva varem ei kujutanud ettegi, et ta minister on ja nüüd leiab ennast ministri toolilt.”

Huvide konflikti teema on Seederi hinnangul Eestis ilmselgelt kõikidel ametikohtadel ülepaisutatud. „Selle kahe tooli seaduse puhul oli kohutav arutelu ühiskonnas, et ei tea, mis siis küll saab, kui parlamendis ja kohaliku omavalitsuse volikogudes istuvad osaliselt kattuvad inimesed. Et parlamendi inimesed saavad ka teada, kuidas kohalikus omavalitsuses elu käib ja vastupidi,” rääkis Seeder.

Keskerakonna poolt on Mäggi ministriks toomine Seederi arvates väga pragmaatiline tehing. „Valimiskampaaniaks saadakse nii-öelda PR-firma tasuta,” märkis ta. Samas toonitas Seeder, et tema ei anna ei heakskiitvat ega hukkamõistvat hinnangut.

Seederi hinnangul tuleks kasuks, kui Mäggi avalikustaks, kelle huvides ta on poliitilist lobitööd teinud. „Seadus seda otseselt ei nõua, aga ma arvan, et usaldusliku suhte tekkimise ja avatud, läbipaistva poliitika tegemise seisukohalt oleks kindlasti mõistlik,” sõnas Seeder.

Osalusest kommunikatsioonibüroos Powerhouse Mäggi Seederi hinnangul tingimata loobuma ei peaks. „Kas ta nüüd on omanik või ei ole omanik – alati saab omandi anda üle oma lähisugulastele, oma parimatele sõpradele. Kas sellest inimese enda hoiak oluliselt muutub, ma ei tea. Praktika on näidanud, et see sõltub ikkagi inimesest endast, mitte sellest, kas sa annad üle või mitte,” sõnas Seeder.

Riigikogu liikme ja poliitiku tegevus on Seederi arvates üldse seadustega liialt reguleeritud ja piiratud ning huvide konflikti nähakse ülemäära palju.

Janek Mäggi

Peaminister Jüri Ratas tegi suhtekorraldusettevõtja Janek Mäggile ettepaneku asuda riighalduse ministri kohale ja Mäggi võttis selle vastu.