"Valimistulemused kinnitasid, et muudatusi Eesti ühiskonnas ei oodata ja pärast seda tekkis pettumus, et kas tõesti midagi Eesti poliitikas ei muutunud," selgitas Seeder erakondade reitingute muudatusi.

Tema sõnul seadsid paljud endale illusioone, ootusi ja lootusi, et kuskilt tulevad uued mehed ja naised, uued jõud, aga imesid ei sünni, sest Eesti on üle 20 aasta taasiseseisvunud ja teatud stabiilsus on ka juba poliitikas välja kujunenud.

Lisaks on meedia võtnud juhtiva rolli avaliku arvamuse kujundamisel, rääkis Seeder.

Valija tegelikult ei soovinud muudatusi

Seederi sõnul võis mingil määral eeldada, mismoodi koalitsiooni moodustamise järel erakondade toetus muutub. "Üldine hoiak ja kriitika meedias kindlasti ei tõsta koalitsiooni osapoolte reitingut, vaid alandab," sõnas Seeder.

"Ootus, et koalitsiooni hakkab koosnema uutest osapooltest, ei realiseerunud, ja see võis tekitada pettumust," kõneles Seeder. "Oodati uusi nägusid ja uusi erakondi, aga neid ei tulnud mitte selle tõttu, et ei tahetud, vaid valimistulemused ei eeldanudki muudatusi."

Seederi sõnul ei ole vaja peent analüüsi märkamaks, et valija tegelikult ei soovinud muudatusi. Ta rääkis, et juhtiv opositsiooniline jõud Keskerakond sai jällegi kätte nende rahulolematute hääled, kes ei ole viimasetel aastatel Eesti poliitikas toimunuga rahul ning Reformierakond sai oma poliitika teostamise eest valimisvõidu. Ümber jagati küllaltki sarnase maailmavaatega inimeste hääled sotsiaaldemokraatide ja IRLi arvelt Vabaerakonna ja EKRE kasuks.

SDE reitingu säilimist võib Seederi sõnul selgitada sellega, et sotsid on püüdnud ennast juba loodavale koalitsioonile vastandada.

IRLil tuleb keskenduda valitsusvastutusele

IRLil tuleb aga tema sõnul valitsuses keskenduda koalitsioonilepingu täitmisele. "Poliitika on maraton, mitte sprint ja seetõttu ei tasu sattuda paanikasse reitingute kõikumisest, olgu nad suuremad või väiksemad," kõneles Seeder ja avaldas lootust, et valija suudab hinnata stabiilseid poliitilisi jõude.

Koalitsioonilepingus on nii populaarseid kui ebapopulaarseid punkte ja Seederi sõnul tuleb mõlemaid ellu viia. "IRL tuleb püüda seda lepingut ellu viia,“ rääkis Seeder ja möönis, et ministritel on mõnevõrra suurem vastutus ja nende õnnestumine loob ka erakonna kuvandi. „Kui ministrid oma valdkondades õnnestuvad, siis see tõstab ka erakonna reitingut," lausus ta.

Siiski ei usu Seeder, et üksikute ministrite ametissenimetamine oleks praegu erakondade reitinguid märkimisväärselt mõjutanud. Ta ei pea õigeks ainult üksikute punktide väljanoppimist, sest koalitsioonileping on tervik ja ei ole võimalik viia ellu kuludega seotud valimislubadusi, jätmata tulu poolt kõrvale.

Nii näiteks ei saa tema sõnul väita, et Margus Tsahkna sotsiaalministrina tõstaks erakonna reitingut, kuna tema vastutusalas on elatisabi fondi loomine ja lastetoetuste tõusud ning Sven Sester, kes peab rahandusministrina vaatama, et eelarve oleks tasakaalus, kuidagi erakonna reitingule halvasti mõjuks.

"Nii palju on ka valijatel arusaamist, et kulud peavad olema kaetud tuludega," sõnas Seeder. "Kõikidel ministritel on oma valitsemisalas nii populaarseid kui ebapopulaarseid punkte. Aga täna on kindlasti vara kedagi valitsuse liikmetest hinnata, sest valitsus on napilt nädal aega tööl olnud."

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS küsitlus näitas, et praegu on Reformierakonna toetajaid 22, IRL-il 10 ja sotsiaaldemokraatidel 17 protsenti.