Helina (37) hinnangul peaks Kärmas andma kohtus tunnistusi selle kohta, kust pärinevad Helinast kui narkoparunist kirjutatud artiklites esitatud väited.

Helina sõnul on tema taotlus tingitud prokurör Lavly Lepa küsimustest tema kaaskohtualusele Märt Jollerile (49) 5. märtsi kohtuistungil. Prokurör küsis toona Jollerilt, mida too teab Helina väidetavast narkoärist ajakirjanduse kaudu ja mida ta teab isikliku suhtlemise põhjal.

Samuti taotles Helin kohtult tema süüasja materjalidele prokuratuuriga peetud kirjavahetuse lisamist, millest nähtub, et ta on üritanud eeluurimise ajal korduvalt taandada järelevalve prokuröri Lavly Leppa.

Kohus jättis Helina taotlused rahuldamata, kuna kohtu hinnangul ei oma need selles kriminaalasjas mingit tähtsust.

Peale Helina ja Jolleri on kohtu all veel Indrek Sürje (27). Helin ja Sürje viibivad vahi all, Joller on vabaduses allkirja vastu.

Keskkriminaalpolitsei süüdistuse järgi lõi Helin 2000. aasta lõpus suure koguse narkootilise ainega seotud kuritegude toimepanemiseks kuritegeliku ühenduse, kuhu kuulusid peale tema veel Joller ja Sürje.

Jolleri ülesanne oli hankida kuritegude toimepanemiseks vajalikku informatsiooni ja dokumentatsiooni ning luua tehnilist baasi. Sürje pidi abistama Helinat ja Jollerit.

2001. aasta algusest kuni sama aasta sügiseni korraldas Helin suure koguse ecstasy-tablettide valmistamist, milleks Joller ja Sürje pidid hankima vajaliku teabe, tehnilised vahendid, laboritarbed ja kemikaalid.

2001. aasta aprillis ostis Sürje Helina korraldusel firma Indikaator, mille nimele vormistati kemikaalide hankimiseks vajalikke dokumente, samuti oli firmat vaja kaupade tollist kättesaamiseks.

Sama aasta kevad-suvel andis Helin Jollerile ja Sürjele ülesande korraldada dokumentatsioon Aafrikast Malawist Eestisse saabuvale merekonteinerile, kuhu oli toidukaupade hulka peidetud ka suur kogus marihuaanat.

Hollandi ametivõimud avastasid Eestisse teel olnud 973,46 kilogrammi marihuaanaga merekonteineri 2001. aasta 9. novembril ja teavitasid sellest ka keskkriminaalpolitseid. Eesti mustal turul oleks rekordilise narkolasti väärtus olnud rohkem kui 100 miljonit krooni.

Pärast seda vahistas keskkriminaalpolitsei suureulatuslikus narkoäris kahtlustatavatena Helina, Sürje ja Jolleri.

Helin ja Sürje ei ole ennast üheski kuriteo episoodis süüdi tunnistanud, Joller tunnistab oma süüd narkokuritegudes osaliselt.

Kriminaalasja arutavad linnakohtu kohtunikud Merle Parts, Julia Vernikova ja Aime Ivanson, riiklikku süüdistust esindab prokurör Lavly Lepp.

Kohus Helina, Sürje ja Jolleri üle jätkub kolmapäeval tunnistajate kuulamisega.