“Kuigi keskkonnamõjude hindamine ei olnud selle töö puhul kohustuslik, soovis keskkonnateenistus enne meile vee erikasutusloa väljastamist tööde mõju teada saada,” rääkis linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Riho Karjus.

Teadlaste väitel elab Viljandi järves looduskaitsealune kala vingerjas. Et Uueveski oja ehk rahvasuus Kösti oja, mis läbib ka Kösti paisjärve, suubub Viljandi järve, võib haruldast kala leiduda sealgi.

Keskkonnateenistus tahtis teada, kuidas mõjub vingerja elutegevusele see, et Uueveski oja ületava silla remondi käigus muudetakse kõnealuse paisjärve veetaset.

Keskonnamõjude aruande kokkuvõttes leidis Võrtsjärve limnoloogiajaama vanemteadur Arvo Tuvikene, et kui järgitakse dokumendis antud soovitusi, ei põhjusta ehitustööd kaladele, teiste hulgas ka vingerjale, ohtu ei Uueveski ojas ega Viljandi järves.

“Paisjärves on nii vähe vett ja muda, et kui tammist iga päev üks laud välja võtta, on sealt igasuguste ainete suundumine Viljandi järve minimaalne,” selgitas Riho Karjus.

Keskkonnaspetsialist rääkis, et esialgu loodeti sild remontida veetaset muutmata. Kui aga ehitaja OÜ Sakala Teed kevadel objekti üle vaatas, selgus, et silla alla jääva tammi väravad ja kaldakindlustus on tugevalt amortiseerunud ning needki tuleb renoveerida.

Linnavalitsus soovib Oja tee laudsilla remontida nii, et sellest võiksid tulevikus üle sõita ka linnaliinibussid ja veoautod. Uus sild tuleb endisest tunduvalt laiem ja suurema kandevõimega.