Euroopa Sotsiaalfondi toetusel käivitasid projekti Põhja-Eesti Päästekeskus ja MTÜ Eesti Naabrivalve.

Projektseisneb Saue, Kiili ja Kernu valla kaugemates külades üksi elavatele eakatele mobiilsidel tugineva valvesüsteemi — suitsuanduri ja hädaabinupu — paigaldamises. Tulekahjust või hädaabinupu häirest annab vabatahtlikule, kelleks võib olla lähim naaber või aktiivne külakogukonna liige, teada mobiilile saabuv sõnum. Õnnetuse teatele peab vabatahtlik reageerima vähemalt kümne minutiga, et selgeks teha häire põhjus ning vajadusel abi anda ja/või kutsuda.

Tänaseks on valvesüsteem paigaldatud kahele eakale kümnest. Projekti juhi Mare Kärneri sõnul on esimene tagasiside olnud positiivne: “Esimene valvesüsteem on Saue vallas käigus olnud juba neli nädalat. Vanem mees, kelle koju süsteem on paigaldatud, on öelnud, et pole juba pikka aega nii rahulikult maganud kui nüüd, teades, et vajadusel reageerib tema hädaabi teatele kaks vabatahtlikku.”

Projekti eesmärk on kiirendada õnnetuste avastamist ja luua turvalisem ja elukeskkond piirkondades, millest professionaalne abi (päästeteenistus, kiirabi) on kaugel. Aastase katsetus- ja uuringuperioodi jooksul ja selle järgselt hinnatakse süsteemide toimivust ning analüüsitakse üle-eestilise rakendamise võimalusi.

Projekti toetab Euroopa Sotsiaalfond 405 000 krooniga, millest 10 protsenti omafinantseeringut katab Põhja-Eesti päästekeskus.