“Riigipea valimine on riigikogu põhiseaduslik õigus ja osavõtt sellest iga riigikogu liikme kohustus,” seisab kirjas, vahendab Postimees.

Samuti on seal mainitud, et riigikogus peaks kandideerima ka praegune president Arnold Rüütel, kes on lubanud kandideerida alles valijameeste kogus, kui riigipead ei suudeta riigikogus ära valida.

“Kui kandidaat on valmis ennast üles seadma viimases voorus, peab ta olema valmis kandideerima ka esimeses,” nõuavad haritlased.

Läkituse koostamise ühe eestvedaja, Eesti Kunstiakadeemia rektori Signe Kivi sõnul on kiri kirjutatud emotsioonivabalt ning on tingitud murest seoses presidendivalimistega. Kivi ei osanud öelda, kas see kiri midagi ka muudab, kuid märkis: “See muudab meid endid paremaks.”

Ka Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud ei pidanud tõenäoliseks, et selle kirja tõttu nüüd otseselt midagi muutuks. “Aga hea oleks seegi, kui mõni riigikogu liige niisuguse lehmakauplemise pärast piinlikkust tunneks.”

Avalikule kirjale on oma allkirja andnud näiteks Aino Pervik, Andres Ehin, Hardi Volmer, Tõnis Mägi, Jaanus Rohumaa, Lembit Ulfsak, Peeter Sauter ja Mihkel Raud.