Tallinna ülikooli haridustehnoloogia keskuse teadur Mart Laanpere usub, et siinsed inimesed on kaardirakendusest pigem elevil. “Ma isegi klõpsisin eile kaartide peal tükk aega. “Käisin” mööda vanalinna, uurisin kohti, mis mulle tuttavad. Andmete avalikustamist mina küll ei karda, olen alati olnud avatud suhtumise pooldaja,” rääkis Laanpere.

Google’i rakenduse üheks plussiks peab Laanpere ka võimalust Eestit paremini välismaalastele tutvustada  — kui keegi kaalub, kas tulla Tallinna või mitte, siis saab ta kaartidelt kujutluse toredast Hansalinnast, mitte kahtlusi tekitavast Ida-Euroopa linnast. “Lisaks leiavad inimesed Google’i kaartide abil otsitava koha paremini üles — kui pean kellelegi seletama, kuhu tulla, siis nähes maja pildi kujul eksib inimene tunduvalt väiksema tõenäosusega ära,” ütles Laanpere.

Õppejõu hinnangul ei ole Eesti elanikud sel viisil isiklikku ellu tungimise osas väga tundlikud. “Kui Google’i kaardirakenduse tarbeks pildistavad autod ringi sõitsid, siis vaid väike osa inimesi võttis privaatsuse teema üles, kuid neile ei olnud suurt toetust,” ütles Laanpere, kelle sõnul on eestlased näiteks sakslastest oluliselt vähem paranoilised Google’i kaartide osas.

“Olen töötanud paljudes Euroopa teadusprojektides koos sakslastega ning mulle on silma hakanud nende eriline vastumeelsus Google’i teenuste suhtes. Ameerika-vastane hoiak on eriti massiline Saksa akadeemilistes ringkondades, näiteks kui oleme ühisprojektides teinud ettepaneku hoida tööversioone google doc’sis, siis küsivad sakslased selle peale, et kas me ikka tahame, et CIA saab juurdepääsu meie suurtele ideedele,” muheles Laanpere.

Google’i linnatänavate 3D-vaateid (Street View) saab näha siit