“Toetan streiki kui vormi süvaprobleemidele tähelepanu juhtimiseks. Toetan taotlusi, mis kattuvad haridus- ja teadusministeeriumi omadega — korrastada haridussüsteem ja lahendada suur segadus rahastamisega,” ütles Res Publicasse kuuluv Maimets Eesti Päevalehele.

Siiski ei kavatse haridusminister 4. detsembrile kavandatud streigist ise osa võtta.

Peamise põhjusena, miks ta streiki toetab, nimetas Maimets probleeme kogu haridussüsteemi rahastamises. “Eesti haridussüsteem on ebaefektiivne, hariduslikku kihistumist ja ebaühtlust tootev,” lisas ta. “Arvan, et ka õpetajate palgaraha on praeguse süsteemi ebaefektiivsuses mujale raisatud.”

Probleemi lahendusena pooldab minister kogu rahastamissüsteemi muutmist, millega ta on enda sõnul ka algust teinud. Maimetsa eestvedamisel on käivitatud 21. sajandi kooli projekt, üks osa muudatustest on ka õpetajate palgaraha sidumine koolides antava hariduse kvaliteediga.

Puudusi haridussüsteemis ja selle rahastamises tunnistavad ka teised koalitsiooni liikmed. Reformierakonna aseesimehe Meelis Atoneni sõnul on Maimetsa mure mõistetav, sest minister peabki oma haldusala inimeste käekäigu eest hea seisma. Streigi toetamist pidas ta siiski natuke kummaliseks. “Ma ei teagi, kas peaksin raudteelased kah streikima ajama ja siis hiljem lehe kaudu teatama, et neid toetan,” lausus Atonen.

Valitsuse pressinõuniku Hanna Hinrikuse sõnul kaalus valitsus esialgu kogu avaliku sektori palkate külmutamist üldse, kuid läbirääkimistel haridustöötajatega jõuti kompromissini, mille järgi tõstetakse tuleval aastal nende palku kaheksa protsendi võrra. “Suuremat palgatõusu valitsus tagada ei suutnud,” lisas Hinrikus.

Kuigi Toivo Maimets toetab põhimõtteliselt TALO korraldatavat streiki, muretseb ta ka protestimise tagajärgede pärast, haridus- ja kultuuritöötajaid koondav ametiühing TALO lubab kaasata ühepäevasele streigile 20.000 inimest.

TALO juhatuse esimees Toivo Roosimaa kinnitas, et laste õpetamine ei kannata. “Kui neid ei õpetata samal päeval, siis õpetatakse neid järele,” lisas Roosimaa. “See tarkus, mis on neile vaja anda, neile ka antakse.”

Haridus- ja kultuuritöötajad nõuavad haritlastele 7300-kroonist alampalka praeguse 5300 krooni asemel, valitsus keeldus nädala alguses nõudmist täitmast. Tuleval aastal tõstab valitsus õpetajate palka kaheksa protsenti, kuid minister Maimetsa sõnul ootab õpetajaid koos maksureformiga 12-protsendine palgatõus.