“Haridus- ja teadusministeerium tutvub põhjalikult iga taotlusega ja iga erandit taotleva kooliga, ministeeriumi ametnikud kohtuvad koolijuhtidega, õpilaste ja lastevanemate esindajatega, et selgitada välja iga kooli põhitakistused eestikeelsele õppele üleminekul,” kinnitas ministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva BNS-ile.

Tema sõnul tuleb koos kooli juhtkonna ja kohalike omavalitsustega läbi arutada, kuidas tekkinud raskused koostöös ületada ning tagada nõutavas mahus eestikeelne gümnaasiumiõpe. “Nende toimingute ajakava ei ole veel paika pandud, kuid eeldatavasti leiavad kohtumised koolidega aset maikuu jooksul,” nentis Ladva.

Pärast kohtumisi edastab haridus- ja teadusministeerium oma seisukoha riigikantseleile, kuna vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele otsustab gümnaasiumidele õppekeele erandite andmise valitsus.

Tallinna linnavalitsus ja Narva linnavalitsus on esitanud haridus- ja teadusministeeriumile taotluse eestikeelsele õppele üleminekuks pikenduse saamiseks osades koolides. Tallinn taotleb üleminekuaega 11 ning Narva viies koolis.

Septembrist tuleb igas Eesti gümnaasiumis vähemalt 60 protsenti õppemahust läbi võtta eesti keeles.