"Haridus- ja teadusministeerium on ühemõtteliselt nõus Riigikontrolli arvamusega, et koolivõrku on vaja korrastada ning kinnisvara haldamise põhimõtted peavad olema selged," teatas ministeeriumi avalike suhete juht Argo Kerb.

Samuti möönab ministeerium, et ehkki rahvastikuprotsesside tõttu oli tänaseks kujunenud olukord oli ennustatav eelmise sajandi lõpul, ei suudetud poliitilise üksmeele puudumise tõttu kuni viimase ajani kokku leppida koolivõrgu strateegilistes arengutes.

Praeguseks on ministeerium valdava enamuse äsja avaldatud Riigikontrolli aruande ettepanekutes sisalduvaid tegevusi juba käivitanud ja kohati ka lõpule viinud.

Siiski on ministeeriumi hinnangul tehtud euroliidu rahadest olulisi investeeringuid. "Vaatamata formaalse, valitsuse tasemel kinnitatud ja avaliku koolivõrgu kava puudumisele, on valdav enamus investeeringuid ka tänaste hinnangute alusel olnud asjakohased ja jätkusuutlikud," teatas Kerb ja lisas, et üldjoontes võib kutsekoolide renoveerimisi pidada õnnestunud projektideks.

Otsused on olnud õiged

Ministeerium tunnistas, et vastuolulisemad on olnud erivajadustega laste koolivõrku puudutavad investeeringuotsused. Riigikontrolli etteheited mõnede projektide jätkusuutmatuse osas puudutavad juhtumeid, kus ministeerium on projekti juba peatanud. Ministeerium nõustus, et riigi omanduses oleva kinnisvara haldamise üldine mudel ei ole veel lõpuni toimiv ja vajab kindlasti täiendamist.

"Riigikontrolli etteheited on õigustatud ja kinnitavad ühemõtteliselt, et viimastel aastatel langetatud hariduspoliitilised otsused on olnud õiged," ütles haridusminister Jaak Aaviksoo Riigikontrolli ülevaadet kommenteerides. "Mul on hea meel, et Riigikontroll aitab selgitada avalikkusele ja kõigile meie partneritele, et koolivõrgu korrastamine on möödapääsmatu. Raskete, kohati ka valulike otsuste tegemata jätmine ei ole vastutustundlik. Aitäh neile selle eest."

Ministeerium soovis ka meelde tuletada, et valdav enamus üldhariduskoole kuulub kohalikele omavalitsustele ja seal saavad otsuseid teha vaid kohalikud valitsused ise.

Hetkel koostab ministeerium plaane 2020. aasta perspektiivis, mis puudutavad koolivõrku ja hariduse sisulisi muudatusi. "Kui plaanil pole veel kõiki templeid all, siis ei tähenda see, et plaane pole," teatas ministeerium.